80 esztendős a KSI-t 25 évig vezető Hazsik Endre

Március 11-én 80 esztendős Hazsik Endre (a képen jobbra), a KSI – a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület – előző elnöke, egykori kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi tagja.

Hazsik Endre 1941. március 11-én született. Kajakozóként tizenkét évig tartó válogatottsága mellett tizennégy magyar bajnokságot is nyert. Világversenyekről egy világbajnoki bronzérmet hozott haza (1966, Berlin, K-2, 1000m), állandó társával, Cseh Ferenccel tartalékok voltak párosban a mexikói olimpián.

Versenyzői pályafutását követően az ország legsikeresebb, Európában is az egyik legjobb kajak-kenu szakosztályt teremtette meg a Bp. Honvéd szakosztályvezetőjeként. 1970 és 1986 között több mint 40 világbajnoki aranyérmet nyertek a Honvéd versenyzői. Vaskuti István (1980, Moszkva), Gyulai Zsolt, Ábrahám Attila, Csipes Ferenc és Hódosi Sándor (1988, Szöul) olimpiai aranyérmes lett.  

Később a magyar sportdiplomata Bonn Ottó közbenjárásával Olaszországban is dolgozott a válogatott edzőjeként; 1985 és 1991 között az Olasz Kajak-Kenu Szövetség technikai igazgatója. Új tanítványai Barcelonában egy bronzot, Atlantában egy, Sydneyben kettő aranyat nyertek.

Visszatérése után előbb az összevont Csanádi Árpád Központi Sportiskola főigazgatója, majd a Központi Sportiskola (KSI) igazgatója lett. A sportiskolát 25 évig vezette, a KSI elnökeként tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Utóda Zsoldos Péter lett. A KSI a mai napig az egyik legsikeresebb utánpótlás-nevelő műhely, számos olimpikont nevelt. 

Munkáját több jeles kitüntetéssel ismerték el: a Magyar Érdemrend Lovagkeresztet 2015. augusztus 20-án vehette át, 75. születésnapja alkalmából a zuglói önkormányzat 2016. március 9-én Életműdíjjal tüntette ki.

A KSI munkáját a Magyar Olimpiai Bizottság 1998. novemberében MOB Érdemérem kitüntetéssel ismerte el, illetve 2013-an elnyerte a MOB Fair Play-díjat is. Hazsik Endre 2008-ban Olimpiai Díjat, 2010-ben Fair Play-díjat kapott.

Felesége Fekete Judit egykori válogatott röplabdázó, az Újpest korábbi elnökhelyettese.

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Szebellédy Géza, Facebook