Olimpiai bajnokok is sűrűn látogatják az olimpiatörténeti kiállítást, kedden a pólósok érkeznek

Egyik neves vendég a másik után jelent meg szerdán délután a Millenáris Parkban, ahol a Világraszóló bajnokaink c. olimpiatörténeti kiállítás látható. A korcsolyázó bajnokok mellett kilátogatott a budai helyszínre Schmitt Pál vívó, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB magyar tagja és Fábián László öttusázó, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának idén megválasztott elnöke is.

Schmitt Pál kettős minőségében is vendége volt a tárlatnak, úgy is, mint a kiállítás egyik védnöke és úgy is mint a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának tiszteletbeli elnöke. Közel két órát időzött a tárlók között, melyek néhány alkalommal még neki is tartogattak meglepetéseket. 

„Hatvan éve élem az életemet a világ olimpiai családján belül. Elhihetik, hogy számtalan kiállításon megfordultam. Elmondhatom, hogy ez a tárlat világviszonylatban is kiemelkedő, ott van a legjobbak közt úgy a tartalmi felépítettségében, mint a kivitelezésében. Különösen vonzónak találom, hogy a kiállítás a családoknak szól, a fiatalokat is kihívások várják és ezzel nagyon szórakoztató módon telik az idő a számukra is. Élveztem a látványosságokat, a tárgyak sokféleségét, mely Dobor Dezső kurátor úr és a stáb munkáján túl elsősorban a kölcsönzők tenni akarását dicséri. Személy szerint szeretném megköszönni a kölcsönzésre vállalkozó minden olimpiai bajnoknak vagy családjaiknak az önzetlenséget, amivel abban segítettek, hogy ilyen gazdaggá varázslatossá vált ez a munka. Minden vitrinből árad az olimpia szelleme, kiemelem, hogy érezhető a tárgyak lelke. Az unokáimat is elküldöm majd ide, akiket mint pólósokat bizonyára nagyon leköt majd a pólósapkák fejlődéstörténete a harmincas évektől napjainkig. Igazi ritkaság, mint ahogy egyetlen szellemi olimpiai bajnokunk dr. Mező Ferenc vitrine vagy éppen a felejthetetlen Igaly Dianára emlékező sarok. Csak gratulálni tudok az ötletért, a profi megvalósításért.” 

Dobor Dezső, a kiállítás kurátora kalauzolta végig a tárlaton Schmitt Pált, a kiállítás egyik védnökét. A vendég alaposan megszemlélte a kiállítás egyik ékkövét, Csák Ibolya eredeti szöges cipőjét, amelyben megnyerte a magasugrás versenyét 1936-ban Berlinben.

A kora este folyamán a kiállítás vendégei voltak az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóink, akik közönségtalálkozón vettek részt a fiatal és idősebb rajongók nagy örömére. Új szezon, új kihívások. Közeledik az újabb téli olimpia, a rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnokok tele vannak újabb nagyszabású tervekkel – mint azt elmondták a Millenárison rendezett közönségtalálkozón. Olimpiai bajnokaink – Burján CsabaKnoch Viktor, valamint a Liu testvérekShaoang és Sándor – aláírásaikkal látták el az egyik különleges kiállítási tárgyat, melyen egy békéscsabai gyűjtő eddig már 199 olimpiai bajnokunk aláírását gyűjtötte össze. Sokan már nincsenek az élők soraiban. 

A népes közönség soraiban jelen volt Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is.

Szeptember 14-én kedden 17.30-kor a vízilabdázók jelennek meg a kiállítás pódiumán abból az alkalomból, hogy a bajnoki aranyaik közül 16-ot állítanak ki. Ilyen sem volt eddig a magyar vízilabda történetében… Vendégek: Kemény DénesMärcz TamásBiros PéterHosnyánszky NorbertFodor RajmundGergely IstvánMadaras NorbertVarga DénesVári Attila.

S hogy a különlegességekről való beszámoló teljes legyen: szeptember 15-től tekintheti meg a nagyérdemű Szilágyi Áron kardvívó három olimpiai aranyérmét 2012-ből, 2016-ból és 2021-ből. Ezzel teljessé válik a sor, 1928-tól kezdve  minden olimpiáról legalább egy aranyérmet megtalál a közönség a vitrinekben. 

A kiállítás október 10-ig látogatható a Millenáris Parkban. 

Forrás: MOBK, MOB – Fotó: Róth Tamás