Thomas Bach az egyetlen jelölt a NOB-elnöki posztra

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere, Thomas Bach az egyetlen jelölt a szervezet elnöki posztjára. Az újraválasztásra a NOB 137. közgyűlésén, 2021 márciusában, Athénban kerülhet sor.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság december elsején a honlapján számolt be arról, hogy a 66 éves német sportdiplomata az egyedüli jelölt a posztra, így minden bizonnyal nem lesz kihívója a jövő évi tisztújító kongresszuson.  

A vívásban az 1976-os olimpián, valamint az 1976-os és ’77-es világbajnokságon is csapatban aranyérmes, jogász végzettségű Thomas Bach 2013 óta vezeti a NOB-ot, újabb hivatali ideje a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia után kezdődik és 2025-ig tart majd, így a 2024-es párizsi nyári játékokat is magába foglalja.

Thomas Bach 1991-től a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, 1996-tól dolgozik a végrehajtó bizottságban, majd 2000-től kisebb megszakítással a NOB alelnöke volt előzőleg; korábban tagja volt több bizottságnak is.

A sportvezető kiváló kapcsolatot ápol a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésével is; mint emlékezetes – amellett, hogy elnöki ideje alatt többször is járt Budapesten –, 2015-ben a MOB alapításának 120 éves évfordulója alkalmából Borkai Zsolt és Szabó Bence látta vendégül a MOB-székházban, majd 2018 őszén, a birkózó-vb idején a MOB-irodában találkozott Kulcsár Krisztián elnökkel és Vékássy Bálint főtitkárral is.

Kulcsár Krisztián Schmitt Pál, a NOB magyar tagja, a Nemzet Sportolója kíséretében járt Thomas Bachnál korábban. Dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, fair paly-elnök Montreálban még pástra is lépett ellene…

Forrás: MOB-olympic.org – Fotó: olympic.org/Greg Martin, MOB/Szalmás Péter