„Kárpáti György Helsinkitől Rióig átívelő, páratlan olimpiai sorozata egy teljes ötkarikás élet”

A Farkasréti temetőben utolsó útjára kísérték csütörtök délután a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, dr. Kárpáti Györgyöt. A Nemzet Sportolójától, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli tagjától a kormányzat, az állami sportvezetés nevében prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter, a MOB részéről Kulcsár Krisztián elnök, a Magyar Vízilabda Szövetség képviseletében Vári Attila, a szervezet első embere, míg a Ferencváros „színeiben” Gerendás György búcsúzott.

A katolikus szertartást Kozma Imre atya vezette, az esemény moderátora Vékássy Bálint, a MOB főtitkára volt. 

Prof. dr. Kásler Miklós beszédében azt mondta: Kárpáti György megmutatta, hogy az emberi tehetség határa végtelen. Kiemelte, hogy a bajnok csapatjátékos volt, ami személyiségében is megmutatkozott, kimondottan társasági ember volt. A miniszter hozzátette: Kárpátinak igen nagy szíve volt.

Vári Attila arról beszélt, hogy Kárpáti György jókedélyű ember volt, aki mindenkit meg tudott nevettetni. „Ugratásaidnak ezúttal búcsút kell inteni.” – fogalmazott a vízilabda-szövetség első embere. „Egy legenda vagy, aki ha hozzányúltál valamihez, arannyá változott.” – mondta. 

Az olimpiai bajnok vízilabdázó sportvezető az is hangsúlyozta, hogy Kárpáti György kvalitása világhírű volt. „Motivációt, hitet, erőt adtatok Gyarmati Dezsővel közösen.” – tette hozzá. Emlékeztetett: sportpályafutása alkalmával 162-szer játszott a nemzeti csapatban.

Gerendás György a Ferencvárosi TC részéről, mint egykori tanítvány búcsúzott; személyes megemlékezésként arról beszélt, neki mit jelentett Kárpáti György. Montreál bajnoka elmesélte, hogy ő úszóból lett vízilabdázó, és ebben Gyuri bácsi volt a mentora, ő fedezte fel tehetségét. Úgy emlékezett: „Nincs rossz, amit egy kis humorral ne lehetne szebbé, jobbá tenni.”

A búcsúztatáson a család és tisztelők mellett részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, Gy. Németh Erzsébet, Budapest főpolgármester-helyettese, továbbá számos olimpiai bajnok és érmes sportoló, többen a Nemzet Sportolói közül; a vízilabda, az olimpiai és a Fradi-család tagjai. A ravatalnál a Ferencváros vízilabdázói álltak díszsorfalat.

Kulcsár Krisztián az olimpiai család nevében búcsúzott „Gyurikától”. A MOB elnöke többek közt kifejtette, hogy Kárpáti György 11 olimpián vett részt Helsinkitől Rióig; győzni tudott játékosként és edzőként egyaránt. A sportvezető a bajnok olimpiai vonatkozásairól, kötődéseiről beszélt.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök búcsúbeszéde

Gyurika!
Készültünk, hogy megünnepeljünk téged, amikor betöltöd a 85-öt. Tudtuk, hogy már nagyon gyengélkedsz, de bíztunk az erős szervezetedben, mert annyi mindent megéltél, és mindig mindent, és mindenkit túléltél.
Június 23-án születtél. Ez az olimpizmus világnapja, mert ezen a napon hívta létre Párizsban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot Pierre de Coubertin.
De nem vártad meg a születésnapodat. Június 17-én, napra pontosan a 31. évfordulóján annak, hogy bekerültél a Magyar Olimpiai Bizottság első szabadon választott elnökségébe, itt hagytál minket.
Az olimpiai család nevében búcsúzom most tőled…

Tisztelt gyászolók, kedves barátaim!
Kárpáti György 65 éves, Helsinkitől Rióig átívelő, páratlan olimpiai sorozata egy teljes ötkarikás élet. Egy olyan élet, amivel több vonatkozásban is sporttörténelmet írt.
Mindent összevéve 11 nyári olimpián vett részt, ebből sportolóként négyszer.
Játékosként és edzőként is olimpiát nyert. Helsinkiben minden idők legfiatalabb játékosaként, 17 évesen győzött, majd Melbourne-ben és Tokióban is a csúcsra ért, közben Rómában bronzérmet nyert. A montreáli olimpián Gyarmati Dezsővel, a medence széléről irányítva vezették sikerre a válogatottat.
Irányította a Fradi vízilabda-szakosztályát, tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Ferencváros elnökségének. Volt a miniszterelnök sporttanácsadója, és tiszteletbeli tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közel egy évtizeden keresztül volt elnöke.
Nem kellett kétszer hívni, hogy megjelenjen a Magyar Olimpiai Akadémia rendezvényein, legyen az vidéki vándorgyűlés, vagy a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia döntője.
Álma volt a budapesti olimpia. Teljes mellszélességgel aktív szerepet is vállalva támogatta a 2012-es és a 2024-es pályázatot is. Azt mondta, szeretné még megélni, hogy 89 éves fejjel szurkolhasson egy hazai olimpián.
Számos kitüntetés kísérte életútját: a Magyar Olimpiai Bizottságtól olimpiai aranygyűrűt, majd érdemérmet kapott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig elnöki különdíjban részesítette. Az Egyesült Államok elnöke külön gratulált neki, amikor 1982-ben beválasztották a sportága halhatatlanjai közé.
Az állami kitüntetések mellett Józsefváros, Budapest és Melbourne díszpolgára volt, illetve a Nemzet Sportolója.
Miközben elért eredményeivel generációk példaképévé vált, közvetlensége, humora, kedves, vidám és bohém személyisége az egyik legismertebb és legnépszerűbb sportolónkká tette Kárpáti Györgyöt.
Barátságairól, szenvedélyeiről legendák keringenek. Legkedvesebb barátainak Gyarmati mellett Puskást és Papp Lacit tartotta. A pesti társadalmi élet egyik központi figurája volt, akinek társaságát kereste Peterdi Pál, Karinthy Cini, Hofi Géza és Kellér Dezső is. Szenvedélyesen járt lóversenyekre, imádott fogadni, és soha, egyetlen kártyapartit sem hagyott volna ki.
Aktivitásának nem volt határa.
Járta az országot, élménybeszámolókkal népszerűsítette az olimpizmust és saját sportágát. Szervezte a halhatatlanok egyesületének életét, részt vett a MOB rendezvényein és az olimpiai bajnokok klubjának eseményein.
Legalább kétheti rendszerességgel tűnt fel a MOB irodájában, mindenkihez volt egy-két szava, és természetesen ilyenkor a humorát sem hagyta otthon.
Szervezett, egyeztetett, lobbizott – addig keverte az ügyeket, amíg megoldást nem talált rájuk.
Az ötkarika volt az ő meghatározó közege tinédzserkora óta.
Tavaly az évzáró rendezvényünkön jókat sztorizgatott és lelkesen dedikálta a 2019-es sportévkönyvet. A halhatatlanok év eleji vacsoráján még ő köszöntötte Keleti Ágit és Wichmann Tamást. Itt, a farkasréti temetőben ő búcsúztatta Dömötör Zolit és még itt volt velünk Szívós Pista és Székely Éva temetésén.

Gyuri!
Azt hiszem, ha most szétnéznél itt, és látnád, hogy az utolsó nagy bulid alkalmával mindannyian összegyűltünk, boldog lennél, és ugyanazzal a kópé mosollyal ölelnél végig mindenkit, amellyel életvidámságod az arcodra íródott.
Te is elmentél, hatalmas űrt hagyva magad után.
Elmentél, és így még egy legendával többen vagytok az égi csapatban. ti, nagy öregek: Lemhényi, Gyarmati, Ambrus, Dömötör, Markovits, a Szívósok, a Konrádék, Bolvári, Martin, Hevesi, Zádor; és most pedig Kárpáti…
Vigyázzatok ránk és szurkoljatok nekünk!
Gyurika, hiányozni fogsz. Isten nyugosztaljon…

Dr. Kárpáti György június 17-én, hoszan tartó betegséget követően hunyt el 85. születésnapja előtt néhány nappal.

Forrás: MOB – Fotó: MOB/Szalmás Péter