Az első arab judoka kapta meg a NOB idei Nők és Sport Díját

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkötelezett a női sportolók és sportvezetők eredményeinek elismerése terén. A szervezet minden évben átadja a Nők és Sport Díjat a legkiválóbb hölgyeknek. Idén Salima Souakri cselgáncsozó is a kitüntetettek között volt.

Az algériai Souakri négy olimpián indult judóban, hazája és az arab világ első női versenyzőjeként a számban. Legjobb eredményét Athénban érte el 2004-ben, ahol az 5. helyen végzett, de számos tornán – az Afrikai játékokon hétszer – sikerült aranyérmet szereznie. A profi karrier befejezése után sem távolodott el a hivatását jelentő sporttól: jelenleg is a Nemzetközi Judo Szövetség Nemek Közötti Egyenlőséget Elősegítő Bizottságának a tagja, valamint az ENSZ Gyermek Alap nagykövete.

„Nagyon boldog és büszke vagyok.” – árulta el az algériai judoka a díjátadón. „Az elismerés a harminchat éves sportolói karrieremet koronázza meg. A judónak köszönhetek mindent: általa vagyok az, aki.” Majd Souakri a hölgyeknek is üzent: „Együtt erősek vagyunk és bármire képesek lehetünk. A nemek közötti egyenlőség nagyköveteként ez az az üzenet, amit továbbra is terjeszteni fogok.”

A március 8-i nemzetközi nőnap előtt megrendezésre került ceremónián Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt. Kiemelte, hogy idén különösen nagy jelentőséggel bír a női sportolók szerepének elismerése, mivel a tokiói olimpia lesz az első „gender balanced”, tehát a nemek közötti egyenlőség szellemében megrendezésre kerülő játék.

A díjátadó ünnepségen a kanadai Guylaine Demers-et (Amerika), a dél-koreai Kim Jin-Ho-t (Ázsia), a dán Else Trangbæket (Európa), az ausztrál Kitty Chillert (Óceánia), “World winner” kategóriában pedig a Skateistan nevű non-profit szervezetet ismerték el a nők sportban betöltött szerepének és részvételének előremozdításában és megerősítésében végzett munkájukért.

A Magyar Olimpiai Bizottság tavalyi konferenciáján foglalt állást a nők jelenlétének erősítése mellett.  

Forrás: MOB-insidethegames.biz, Csonka Attila – Fotó: IJF, Getty Images