A férfi jégkorong-válogatott megnyerte az olimpiai előselejtező csoportját

Nottinghamban 4544 szurkoló buzdította a briteket a magyarok elleni olimpiai előselejtező torna fináléjában. A tét nagy volt, hiszen csak a torna győztese mehetett tovább a végső selejtező tornára, ahonnan az első kijut a pekingi téli olimpiára. A magyarok, miután a torna első két találkozóját megnyerték, már a második harmad után 2–0-ra vezettek, ezután a hazaiak szépítettek, de a folytatásban Hári János és Sofron István is gólt szerzett, beállítva ezzel a végeredményt.

Augusztusban tehát már közvetlenül a kvótáért küzdhetünk, csak az eredeti számításokkal ellentétben nem Szlovákiában, hanem Rigában. Az történt, hogy a miénkkel párhuzamosan rendezett G- és H-csoportból csak Ljubljanában igazolódott a papírforma és jutott tovább a favorit házigazda Szlovénia, Nur-Szultanban Kazahsztán helyett Lengyelország végzett a csoport élén. Mivel a lengyeleknek alacsonyabb a világranglista-helyezése, mint a magyaroké, ami alapján elosztják a résztvevőket, ők utazhatnak majd Szlovákiába, mi pedig északra, ahol Lettország, Franciaország és Olaszország lesz a riválisunk Pekingért.

A végső olimpiai selejtezőcsoportok (zárójelben a nemzetek világranglistás helyezése), 2020. augusztus 27–30.

D csoport (Szlovákia): Szlovákia (9), Fehéroroszország (14), Ausztria (15), Lengyelország (22)
E csoport (Riga): Lettország (10), Franciaország (13), Olaszország (16), Magyarország (21)
F csoport (Norvégia): Norvégia (11), Dánia (12), Korea (17), Szlovénia (18)

Kanada, Oroszország, Finnország, Svédország, Cseh Köztársaság, az Egyesült Államok, Németország és Svájc, mint a nyolc legelőkelőbben jegyzett ország, valamint a fogadó Kína már jogosult a 2022. évi téli olimpiai játékokra.

A nők olimpiai selejtezőjét a 2020/2021-es szezonban rendezik meg. Az egyes selejtező csoportok összetételét  a 2020 májusában megrendezésre kerülő IIHF éves kongresszuson határozzák meg. 

Forrás: MOB