Női jégkorong-vb – Debütáló magyar válogatott, több rekord is megdőlhet

A magyar női jégkorong-válogatott története során először szerepelhet elit-világbajnokságon, a Calgaryban pénteken kezdődő tornán több rekord is megdőlhet. A koronavírus-járvány miatt kétszer elhalasztott, augusztus 31-ig tartó tornán az egyik legponterősebb csatárukat, Huszák Alexandrát sérülés miatt nélkülöző magyarok szombaton – közép-európai idő szerint – 20 órától a németek ellen nyitják a vb-t.

Vasárnap szintén 20 órától a csehek ellen folytatják, a japánok ellen szerdán hajnali 3.30-kor lépnek pályára, míg a dánokkal csütörtökön 3.30-tól találkoznak. Az öt csapatból a legjobb három jut a negyeddöntőbe, a fináléra augusztus 31-én kerül sor. A tornára a legfrissebb hírek szerint zárt kapuk mögött kerül sor. A nemzeti csapat valamennyi mérkőzését élőben lehet látni az M4 Sporton, illetve az m4sport.hu-n.

A magyar válogatott a 12. a világranglistán, Japán a hatodik, Csehország hetedik, Németország nyolcadik, Dánia pedig a tizenegyedik.

A küldöttség múlt kedden érkezett meg Calgaryba, ahol öt napig mindenkinek karanténban kellett tartózkodnia, ebben az időszakban a játékosok nem hagyhatták el a szállodai szobájukat, tehát nem is edzhettek jégen. A bezártság ideje alatt Gallyas Gabriella erőnléti edző online gyakorlásokat tartott, ehhez különböző eszközöket vittek magukkal a jégkorongozók, a hotel pedig spinninggépeket biztosított. Emellett online megbeszélések szerepeltek a programban.

Hétfőn kezdődhetett újra a munka a jégen, napi egy edzéssel, majd helyi idő szerint szerda délután Japán válogatottjával játszotta utolsó felkészülési meccsét a magyar alakulat, és 4-2-re kikapott. “Inspiráló látni, mennyire izgatott mindenki, hogy itt lehet. Napról napra nő a magabiztosság, hamar összeálltunk, a keretben a kémia gyorsan alakul, és izgatottan várom, hogyan fogunk teljesíteni.” – nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Lisa Haley szövetségi kapitány.

Hozzátette, már készek állnak a németek elleni világbajnoki bemutatkozásra, “élesek” lesznek az első csoportmeccsen, hiszen erre készültek 14 hónapon át. Mivel a világjárvány miatt az alsóbb divíziók tornáit törölték, ezért idén nem lesz kieső az elitből, azaz a magyarok jövőre is a világ legjobb tíz válogatottja között játszhatnak.

Női vb-t 1990 óta rendeznek, az első nyolc tornát Kanada nyerte, azóta viszont az Egyesült Államok – amely az utolsó öt vb-n diadalmaskodott – feljött 10-9-re az aranyérmek számát tekintve. Azaz egy újabb amerikai sikerrel összejönne az “egyenlítés”. Az Egyesült Államok jelenleg 26 mérkőzéses győzelmi sorozatban van, Kanada 1990 és 2004 között megszakítás nélkül 37 összecsapáson nyert.

A kanadai Hayley Wickenheiser és a finn Karoliine Rantamaki 13 vb-n szerepelt, most a finnek csapatkapitánya, Jenni Hiirikoski foghatja be őket. Hiirikoski 68 vb-meccsen lépett jégre, és egyetlen találkozó választja el, hogy beérje a listát vezető Rantamakit. Wickenheiser 86 vb-ponttal vezet, Knights a második 74-gyel, így egy jó szerepléssel az amerikai csatár befoghatja vagy megelőzheti a kanadai legendát.

A gólok tekintetében az amerikai Cammi Granato áll az élen 44-gyel, Knights egyetlen gólra van tőle.

Danielle Goyette a tíz kanadai aranyból kilencnek részese volt. Amennyiben az amerikai válogatott győzne Calgaryban, akkor beéri őt Hilary Knights.

A magyarok világbajnoki kerete:  

Kapusok:
Németh Anikó (MAC Budapest), Szabó Fruzsina (MAC Budapest), Tóth Zsófia (KMH Budapest)

Hátvédek:
Grkovic Jelena (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Mayer Fruzsina (KMH Budapest), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College), Pártos Réka (MAC Budapest), Tóth Enikő (KMH Budapest)

Csatárok:
Dabasi Réka (KMH Budapest), Gasparics Fanni (MAC Budapest), Gowie Alexandra (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg), Jókai-Szilágyi Kinga (Vienna Sabres), Kiss Andrea (MAC Budapest), Kreisz Emma (Stanstead College), Metzler Regin (KMH Budapest), Pintér Hanna (SDE Stockholm), Pintér Lili (SDE Stockholm), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest)

Forrás: MTI – Fotó: Facebook/magyarjegkorong