Emlékezés Szabó Attila motorversenyzőre, oktatóra

Könnyek és mosoly közepette tartottak bensőséges megemlékezést a Don Bosco rendezvény-központban a közelmúltban elhunyt egykori motorversenyző, oktató Szabó Attila emléke előtt tisztelegve. A család mellett a rokonok, ismerősök, volt versenyzőtársak és a magyar motorsport társadalom színe-javának részvételével tartott eseményen a jelenlévők közül többen történetek felelevenítésével, fotók, zeneszámok bejátszásával emlékeztek a volt pályatársra, barátra. 
 
Idén áprilisban a magyar autó és motorsport két olyan meghatározó alakját vesztette el, akik mind szakmai, mind emberi értékek tekintetében is a pótolhatatlan kategóriába tartoznak. Először a legendás pálya és helyimenő, később csapatfőnök, modellautó Európa- és világbajnok Cserkúti József hagyott itt bennünket, majd pár nappal Öcsi halálát követően a végzetes kórral vívott hosszú küzdelem után Szabó Attila távozott az égi versenypályákra. Attilát, a motorozás egyik legnagyobb honi szakértőjeként tartották számon, akinek lenyűgöző volt megszállottsága, megejtő a szerénysége, hihetetlen az intellektusa, szakértelme, tiszteletet parancsoló volt odaadása, ítélőképessége, precizításra törekvése! A sors kegyetlen, mert igazságtalanul kevés időt adott számára itt e Földön…és számunkra, hogy a mindig vidám és pozitív energiát sugalló jelenlétét élvezhessük vagy tanításait hallgathassuk.
 

Attila a benzingőz iránti szeretetét otthonról hozta. Bár édesapja árnyékából pokolian nehéz volt a kitörés, nemhiába Szabó II László nagyon magasra tette a lécet (22-szeres magyar bajnok, MotoGp futamok ezüstérmese és az egyik legismertebb versenyző az Agostini-érában). De a gének nem hazudtak. Attila Magyarországon és külföldön is bizonyította, hogy felsőfokon űzi a motorozást. Kevesen tudják róla, hogy kiváló cselgáncsozó volt (serdülő korában aranyérmet is nyert) és mikor a motorozás lett a szenvedélye, akkor nagy hasznát látta az eséseknél a judoban tanultaknak. Woodstock-ban (Ontario, Kanada) a nulláról indulva, napközben autószerelőként dolgozva egy gépgyárban, először abban a FAST (Shannonville, Ontario) versenyzőiskolában végzett osztályelsőként, ahol Michel Mercier volt az egyik oktatója. Aztán szponzorok nélkül 1990-ben megnyerte a Castrol-Motoplan nemzeti bajnokságot a 750-es superbike kategóriában és az összetettben ezzel kanadai amatőr bajnok lett a 750 köbcentis osztályban a kézileg saját maga által összeszerelt Suzuki GSX-R géppel. Versenyzett sok amerikai (köztük a daytonai motoros héten) és kanadai versenyen, néhány szponzor (Mike’s Motorcycles and Hyd-Mech) jött a jó eredményekkel és végül 3-szoros bajnokként fejezte be kanadai pályafutását. Visszatérve Magyarországra versenyzett számos Európa-bajnoki futamon és rajthoz állt az 1992-es MotoGP budapesti futamán a 125 köbcentisek között. Lehetett az verseny- vagy tanpálya, vagy akár filmforgatás, Attila mindenütt kimagaslót alkotott és nyomot hagyott, nemcsak az aszfalton, de legfőképpen az emberek lelkében. Bárhol e világon, aki ismerte, az jó szívvel emlékezik Rá és ez mindent elárul arról, hogy milyen ember is volt valójában.

Attila az egyik legjobb oktató volt, rengeteg tanítvány volt, közel 8000 motoros, akiknek a biztonságos motorozást tanította, vagy több, mint 150 amatőr versenyző, akikkel 7 éven át osztotta meg tapasztalatait, tanácsait és nyújtott szórakozási lehetőséget. A versenyzés és tanítás mellett, mindene volt a család,  az utolsó 16 ‘kör’ (év) volt élete legsikeresebb és legboldogabban megélt futama, melyet megosztott szerelmével Ágival (dr. Molnár Ágnes). Szerető Apaként, egyedüli családfenntartóként az utolsó percéig gondoskodott imádott családjáról, 2 csodálatos gyermekéről, akik most ölelés, szeretet és támasz nélkül maradtak. Betegségével titokban küzdött és a harc végén Attila édesapját követte, akivel mostantól újra együtt motorozhat a mennyei utakon és pályákon. Ha más nem is, legalább ez adhat nekünk némi vigaszt.

A múlt szombaton tartott rendezvényen először Ágnes emlékezett a férjre, a szerető hitvestársra, aki a végtelen szeretet és mosoly embere volt, majd a hű barát, kolléga és motorostárs az Autó Motor sport főszerkesztője, Szabó Róbert mondott megható szavakat. Mellettük a volt televíziós műsorvezető Vízy András, a Motoros suli részéről Sallai Zoltán és Kittrich Zoltán, mint barát szólt az egybegyűltekhez, ahogy tette Attila egyik üzletfele, Clive Sawyer, aki Angliából kizárólag ezen esemény miatt kelt útra. A motoros közösségek, klubok és motorsport társadalom színe java képviseltette magát, a Magyar Motorsport Szövetség és a Hungaroring Zrt. részéről Bulcsu Rezső vett részt a megemlékezésen. Attila és felesége (dr.Molnár) Ágnes legkedveltebb fotóiból készült összeállítás is levetítésre került mialatt Attila kedvenc zeneszámait hallgathatták a barátok. Attila két kisgyermeke is jelen volt Lilien és Bence, utóbbi egy megható levél felolvasásával köszönt el szeretett édesapjától. 

Attila családjának megsegítésére, akikre a pótolhatatlan veszteség mellett mostantól a család fenntartása és az anyagi gondok terhe is hárul, az alábbi számlaszámon várják és köszönnek előre is minden támogatást:

Számlatulajdonos: Dr Molnár Ágnes

Számlavezető bank: OTP Bank Zrt.

Számlaszám: 11773346-97194167

IBAN: HU71117733469719416700000000

SWIFT (BIC) kód: OTPVHUHB

A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: “Szabó Attila emlékére adomány”.

Szerző: Ruszanov András