Torna: Altorjai Sándor sportdiplomáciai sikere

Ismét hatalmas sportdiplomáciai siker született magyar szempontból a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) Antalyában zajló tisztújító kongresszusán, ahol Altorjai Sándort, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) főtitkárát újra beválasztották a nemzetközi szövetség döntéseit meghozó szervezetbe, a FIG Councilba.

A FIG 83. kongresszusán, amelyet Törökországban rendeznek, sor került az elnök, az alelnökök és a további tisztségviselők és bizottságok megválasztására is a 2021-2024-es időszakra. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a szervezet vezetője ismét japán Morinari Watanabe lett. Magyar szempontból a FIG Council tagjaira való voksolás bírt jelentőséggel, hiszen Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára – aki 2016 óta tagja a nemzetközi grémiumnak – májusban ismét beadta pályázatát, és kandidált a következő ciklusra.

Idén először zajlott másképpen a választás, Európából 7 fő kerülhetett be a Councilba, és az európai tagokat a 49 európai szövetség képviselői választották meg. A korábbiakban a FIG valamennyi szövetsége szavazott valamennyi földrész képviselőjére. További újdonság volt, hogy elsőként meghatározták a nemek arányát, vagyis lehetőség szerint fele-fele arányban kellett férfi és női jelöltnek bejutnia. Európa esetében 15 fő kandidált, ebből mindössze három nő, az tehát egyértelmű volt, hogy a három női pályázó ott van a testületben. A fennmaradó négy pozíció egyikét kellett Altorjai Sándornak megszereznie, akinek ez sikerült is, és összességében a 7. legtöbb szavazattal (férfiak esetében a 4. legtöbb szavazattal) lett újra tag, és ezzel második ciklusát kezdheti meg a tanácsban. Ez ismét óriási magyar sportdiplomáciai siker, hiszen ez a szervezet dönt minden jelentős kérdésről a nemzetközi tornaéletben, ennek tagja a FIG elnöke, az alelnökök, a Technikai és Végrehajtó Bizottsági elnökök és vezető tisztviselők, továbbá a beválasztott tagok, közöttük megint Altorjai Sándor. Ez a 44 fős testület hoz döntést többek között a világversenyek odaítéléséről vagy a FIG-kódról, minden lényeges, a tornasportokat érintő kérdésről.

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Nagyon örülök, ez ismét egy komoly sportdiplomáciai siker. A nap elején főtitkárunk mellett Morinari Watanabe FIG-elnöki pozíciójáért és a török elnök nemzetközi sikeréért is szorítottam. Mind a három bejött, de természetesen a mi szívünknek Altorjai Sándor eredménye a legkedvesebb. Nagyon megdolgoztunk érte, azt gondolom, hogy főtitkárunk személyes sikere mellett ez egy közös eredmény, az egész magyar tornasport sikere.

Altorjai Sándor, MATSZ-főtitkár: Nagyon boldog vagyok, hogy második ciklusomat kezdhetem meg a Councilban, ráadásul úgy, hogy idén már a szavazás is másképpen zajlott, mint 2016-ban. Az első ciklusban az volt a legfőbb célom, hogy létrehozzuk a tornászok junior világbajnokságát, ez az ötlet tőlem indult, a FIG örömmel fogadta, 2019-ben sikerült is megvalósítani, ráadásul mi rendezhettük Magyarországon mindenki megelégedésre. Most a második etapban az egyik célom az, hogy a további szakágakban is valósítsuk meg a junior világbajnokságokat, továbbá szeretném elérni, hogy a versenyzők mellett az edzők védelmét is magasabb szintre tudjuk emelni, és nőjön a versenyek pénzdíja is. A bírói tevékenységekkel kapcsolatban is van elképzelésem, jó lenne, ha a legalsó kategóriába tartozó nemzetközi bírók több nemzetközi versenyen kapnának jogosultságot. Nagy dicsőség számomra, hogy 49 európai tagországból bekerültem a hét főbe, komoly szakemberek támogattak, és úgy vélem, ez az egész a magyar tornának is nagy dicsőség.

Infó: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat