Isten éltesse a 103 éves Keleti Ágnest!

Ünnepel a sporttársadalom! Az ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes ma ünnepli 103. születésnapját. Ebből az alkalomból személyesen köszöntötte a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) nevében Altorjai Sándor főtitkár és Berki Krisztián, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, a MATSZ sportigazgatója.

Altorjai Sándor beszámolója szerint Ági néni mosolygósan fogadta őket és köszönte, hogy megemlékeztek róla. „Ági néni a korához képest jól van, bár az utóbbi időben a hallása egy kicsit megkopott. Érdeklődött a Magyar Torna Szövetségről és a magyar tornászokról. Egyébként ottlétünkkor is sportműsor ment a háttérben a televízióban. Jó volt látni, hogy az ötszörös olimpiai bajnokunk az elmúlt három évben gyakorlatilag semmit sem változott…”

Keleti Ágnes

1921. január 9-én született Budapesten, Klein Ágnes néven. 18 évesen mutatkozott be a válogatottban. 1940-ben nyerte első magyar bajnoki érmét. A háborút Szalkszentmártonban, hamis papírokkal vészelte át. 1946-ban Balkán Játékokat nyert. Az 1948. évi nyári olimpiai játékokon a válogatott csapat tagja volt, de egy szalagszakadás miatt nem vehetett részt a versenyen, így helyette a tartalék, Balázs Erzsébet jutott lehetőséghez, és lett végül ezüstérmes a csapattal. 1949-ben négy aranyérmet szerzett a főiskolai világbajnokságon. Az 1952-es olimpián a talaj olimpiai bajnoka volt, ezenkívül egy ezüst- és két bronzérmet nyert. 1954-ben felemáskorláton világbajnok lett. 1956-ban 3 szeren (talaj, gerenda, felemáskorlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. Közvetlenül az ’56-os olimpia után Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanár és edző volt. Izraelben megteremtette a nemzeti tornasportot. 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, 1959-től 1960-ig az olasz tornászválogatott edzője volt. 1983-tól 1988-ig izraeli kluboknál edzősködött. 1957-től 1980-ig az izraeli Testnevelési Főiskola tanára volt, nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett. 1990 óta egyre több időt töltött szülőhazájában, lényegében már Magyarországon élt. Tarics Sándor 2016. május 21-i halála után ő lett a legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok. A finn Lydia Wideman halála óta egyben ő a legidősebb élő olimpiai bajnok is. 2021 januárjában róla nevezték el az UTE tornacsarnokát.

Infó: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat/Fotó: Róth Tamás