A rögbisek elnöke szerint jó szintfelmérő volt a zágrábi Eb-torna

Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke az olimpiai hetes szakág kétfordulós másodosztályú (Trophy) Európa-bajnokságának múlt hétvégi első, zágrábi felvonását követően bizakodva várja a második kört, amelyet július 9-11-én Budapesten rendeznek. 

A szövetség első embere az MTI-nek elmondta: a csapatépítés jegyében nagyszerű szintfelmérés volt az idei első Eb-torna, különösen a férfiak esetében, ahol a 25 fős bő keretből a szakvezetés nem szakmai szempontok alapján tudta kijelölni az utazó keretet, hanem csak azokra számíthatott, akik éppen rendelkezésre álltak. 

“Különböző okokból 13 játékosunk nem tudott játszani Zágrábban, így fiatal, rutintalan rögbisek is szerepet kaptak, az első nap pedig lényegében elment az összecsiszolódásra. Óriási pozitívum, hogy a letteknek vasárnap 17-7-es győzelemmel vissza tudtunk vágni a 24-0-s szombati vereségért. A nőknél is fiatal, de stabilabb a keret, és náluk nem volt kieső kulcsember. Ráadásul csapatépítésben amúgy is előrébb tartanak, és esetükben a mezőny is kisebb.” – nyilatkozta. 

Zágrábban a férfiak 12 csapatos mezőnyében a magyarok a kilencedik, míg a nők a résztvevő nyolc válogatott között az ötödik helyen zártak. A magyar válogatottak a szombati, nyitónapot egy győzelemmel és öt vereséggel zárták, vasárnap viszont négy győzelemmel és egy vereséggel közel 50 százalékosra hozták a összteljesítményüket. Az Eb végeredménye majd a két torna összesítése alapján alakul ki. Az elmúlt években a nők tartósan a másodosztályban szerepeltek, a férfiak azonban ingáztak a második és a harmadik vonal között. A zágrábi kör után a nők mellett ezúttal a férfiak is jó alapot teremtettek maguknak arra, hogy bennmaradjanak.

Kiss Antal kifejtette: a közeljövőt illetően nagy reményeket fűznek az MTK-ban megalakult rögbiszakosztályhoz, mert egy tradicionális budapesti klub lehet az alapja a sportág magyarországi előrelépésének. “Így lehet realitás a célkitűzésünk, hogy szintet váltsunk, és két-három éven belül az első, illetve a második vonal között liftező válogatottjaink legyenek, amelyek képesek kiharcolni az olimpiai kvalifikációt.” – mondta. 

A júliusi, budapesti Eb-fordulóról elmondta, hogy az európai színvonalú rendezés mellett “zöld tornát” szerveznek, ahol a szállítást elektromos járművekkel oldják meg, míg a vendéglátás során nem használnak műanyag termékeket. 

Kiss Antal kiemelte: a szövetség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra, ennek szellemében a hétvégén, Lódzban megrendezésre kerülő Olimpiai Reménységek Versenyén a fiúknál és a lányoknál is indít csapatot mindkét korosztályban, U16-ban és U18-ban. A régió legnagyobb korosztályos sportági eseményén a magyarok és a házigazda lengyelek mellett a csehek, a németek és a litvánok vesznek még részt. 

Forrás: MTI – Fotó: Facebook.com/MRGSZ