Cselgáncs-vk – Ungvári Attila aranyérmes Kazanyban

A 81 kilogrammos Ungvári Attila aranyérmet nyert csütörtökön a cselgáncsozók kazanyi Grand Slam-viadalán, ezzel újabb nagy lépést tett az olimpiai kvótaszerzés felé.

A ceglédi versenyző a viadal eredményközlője alapján az Ázsia-bajnok kazah Didar Hamza ellen vazarival nyert, majd az Ázsia-bajnoki ezüstérmes dél-koreai Li Mun Dzsint a harmadik intést követően leléptették vele szemben. A folytatásban a svéd Robin Pacek ellen aranypontig tartó hosszabbításban harcolta ki a továbbjutást Ungvári, aki a negyeddöntőben a Puerto Ricó-i kontinensbajnok Adrian Gandiát is hosszabbításban, ipponnal verte.

A ranglistán olimpiai kvótát érő helyen álló magyar cselgáncsozó az elődöntőben az azeri Murad Fatijevnél is ipponnal bizonyult jobbnak, végül a döntőben az orosz Alan Kubecovval találkozott, és vazarival kerekedett fölé.  

A judoinfo.hu szakportál beszámolója szerint a siker szinte bizonyosan olimpiai indulást ér a 2010-ben és 2019-ben is Eb-bronzérmes sportoló számára, mivel hat “befutó helyen” álló riválisát is megelőzte, így az utolsó kvalifikációs eseményen, a június 6-án kezdődő budapesti világbajnokságon csak extrém esetben vehetik el tőle a tokiói indulás jogát. Ráadásul azzal, hogy a ceglédi sportoló “direkt kvótát” szerez, a kontinentális szabadkártya átszáll Cirjenics Miklósra, aki azonban egy jó szerepléssel akár már pénteken Kazanyban beléphet a direkt kvótások közé.

“Az első mérkőzést leszámítva végig fókuszban tudtam maradni. Jól sikerült minden, jól jöttek a meccsek, minden klappolt tegnap, aminek klappolnia kellett.” – nyilatkozta pénteken kora reggel az M1 aktuális csatornának telefonon a ceglédiek 81 kilós dzsúdósa, akinek hat meccset kellett nyernie az aranyig vezető úton.

Ungvári azt is elmondta, hogy az elmúlt hat-nyolc hónapban nagyon keményen dolgozott, s noha tavaly év végén elkapta a koronavírust, utána sikerült lépésről lépésre fejlődnie. Idén végig érezte, hogy javul a formája, van keresnivalója a legjobbak között, még akkor is, amikor egy-egy viadalon az eredményekben ez nem is mutatkozott meg. Április elején aztán az antalyai GS-viadalon már sikerült dobogóra állnia, harmadik lett, az azt követő Európa-bajnokságon viszont nem tudott jó eredményt elérni.

“Sajnos az Eb nem úgy sikerült, ahogy terveztem, pedig nem titkolt szándékom volt ott is érmet szerezni és jó formában is voltam.” – jegyezte meg a 32 éves cselgáncsozó, aki a kontinensviadal után edzőtáborba vonult, ami jól sikerült és szerinte ennek is köszönhető a mostani aranyérem.  “Még nem lehet kimondani hogy megvan, de azt hiszem, innen már nehéz lenne kicsúszni a kvótás helyről.” – jelentette ki a tokiói kvalifikációs helyzetéről Ungvári Attila, aki azt is elárulta, hogy a dobogó tetején elérzékenyült. “Abban bízom, ez a siker elég erőt adott, hogy folytassam az utat, amit elkezdtem, hogy fel tudjak készülni a világbajnokságra és az olimpiára.”

Csütörtökön Gercsák Szabina volt még magyarként érdekelt. A diósgyőriek cselgáncsozója a 70 kilogrammosok mezőnyében csoportjában a dél-afrikai Anastasiya-Alexandra Nenova elleni győzelemmel kezdett, majd a folytatásban kikapott a svéd Anna Bernholmtól.

A magyarok közül még a riói olimpikon Cirjenics (100 kg) vesz részt a kazanyi viadalon.

Forrás: MTI