Dobó EK – Népes magyar csapat Splitben

Az olimpiai indulás szempontjából is kiemelkedő fontosságú lesz a szombaton és vasárnap Splitben sorra kerülő dobó Európa Kupa, amelyen népes magyar küldöttség vesz részt.

A nevezési listán az utánpótlás versenyzőkkel együtt húsz magyar atléta szerepel. A legjobb eredmény a már tokiói utazó, kalapácsvető Gyurátz Rékától várható. A férfiaknál a szintén kvótás Halász Bence nem indul, klubtársa, Pars Krisztián igen. A londoni olimpiai bajnok már ötször győzött dobó EK-n, számára most az ötkarikás szint (77,50 m) elérése a cél, illetve hogy a világranglistán előre lépjen, mert jelenleg nem áll kijutó helyet.

Hasonló helyzetben van a gerelyhajító Szilágyi Réka (a szint: 64 m) és Rivasz-Tóth Norbert (85 m) – bár jelenleg mindketten olimpiai részvételt érő helyen állnak -, valamint diszkoszban Huszák János és Szikszai Róbert, akik fél méterre vannak a 66 méteres szinttől.

“Azzal, hogy két hónappal elhalasztották a versenyt, remek lehetőség nyílt a dobóatléták számára, hogy ideálisabb időpontban és időjárási viszonyok közepette mérethessék meg magukat. Mivel ez egy igencsak rangos, C kategóriás versenynek számít, jó sok pontot lehet gyűjteni a világranglistára, és a tokiói rangsorban is feljebb lehet kerülni egy-egy jó eredménnyel. Az lenne az ideális, ha sikerülne olimpiai szintet is produkálni Splitben.” – mondta Kámán Bálint, a MASZ sportszakmai igazgatója a szövetség honlapján.

A mezőny rendkívül erős lesz, mert a dobók számára a 2019-es dohai világbajnokság óta ez az első komoly nemzetközi esemény. A legjobbak közül a kalapácsvető Anita Wlodarczyk térdműtét után áll dobókörbe, a lengyel atléta a gerelyhajító Barbora Spotakovához hasonlóan a nyáron harmadik olimpiai aranyérméért küzdhet meg Tokióban. A németek gerelyhajító sztárja, Johannes Vetter már 91,50 méternél jár a szezonban, a négyszeres világbajnok lengyel kalapácsvető Pawel Fajdeknek pedig ez lesz az első fellépése az idényben.

A versenyt eredetileg Leiriában tartották volna, de a járványhelyzet miatt elhalasztották, és átkerült Horvátországba.

Az első dobó Európa Kupát 2001-ben rendezték meg Nizzában, Magyarország az összesített éremtáblázaton az előkelő ötödik helyet foglalja el 9 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel.

A felnőtt magyar csapat:
Férfiak:
diszkoszvetés: Huszák János (FTC) és Szikszai Róbert (Nyíregyházi Sportcentrum), gerelyhajítás: Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki MÁV SE), kalapácsvetés: Rába Dániel (Szombathelyi Dobó SE) és Pars Krisztián (Szombathelyi Dobó SE), súlylökés: Tóth Balázs (Nyíregyházi Sportcentrum)
Nők:
diszkoszvetés: Kerekes Dóra (Nyíregyházi Sportcentrum), gerelyhajítás: Moravcsik Angéla (MTK Budapest) és Szilágyi Réka (Debreceni Sportcentrum), kalapácsvetés: Gyurátz Réka (Szombathelyi Dobó SE) és Viszkeleti Villő (Szombathelyi Dobó SE), súlylökés: Veiland Violetta (Szegedi VSE)

Forrás: MTI