70 éves dr. Borbély Attila

Május 2-án ünnepelte 70. születésnapját Prof. dr. Borbély Attila sportvezető, egyetemi tanár, korábbi olimpiai kerettag judós, a Magyar Olimpiai Bizottság Felügyelő Bizottságának egykori alelnöke, a MOB tiszteletbeli tagja. 

A hatvanas évek végén, az 1972-es müncheni olimpiára készülő válogatottnak volt tagja, együtt készült a sportág második úttörő korszakának nagyjaival. 

Már versenyzőként elkötelezte magát a tanulás mellett, folyamatosan képezte, fejlesztette nemcsak önmagát, hanem a rá váró ügyeket is. Az üzleti életben és az oktatás terén is magasra tört, a rendszerváltás után részese volt az első magyarországi komplex sportbiztosítási rendszer kidolgozásának épp úgy, ahogyan az első hazai sportközgazdász képzés elindításának. Tíz sportági szakszövetségben látott el vezető beosztást, s egyszer sem azért, mert ő akarta, mindig őt kérték fel a feladatra.

Nyolc éven át volt a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rektora, ahogyan viccesen mondja: a rektorok között a legjobb judós, a judósok között pedig a legjobb rektor. Nemrég vehette át a professzor emeritus címet, mert a hetvenedik születésnapja után sem akarja abbahagyni, amíg az egészsége, ereje, lelkesedése tovább viszi. A judót sem hagyta abba soha, harmadik danos judomester, aki a masters versenyzők között is rendszeresen tatamira lép – méltatja a judoinfo.hu.

Névjegy

Mérnök, közgazdász, a TF-en judoedzőként végzett. 1996 és 2001 között az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese, 2004-ig az ARAG Jogvédelmi Biztosító elnök-vezérigazgatója. 2006-tól 2008-ig a Szolnoki Főiskola docense és stratégiai főigazgatója, majd a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rektora és professzora, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán a Sportgazdasági és Menedzsment Tanszék alapító professzora és tanszékvezetője.

Számos szervezetben, felügyelő bizottságban látott és lát el feladatot, tölt be elnöki posztot. A Magyar Biztosítók Szövetségének elnökségi tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság Sportgazdaságtani Szakosztályának alapító elnöke. A Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának elnöke, 2005-től a Magyar Tudományos Akadémia Köztestület tagja. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja 1989 és 2011 között, ma tiszteletbeli tagja; felügyelő bizottságának alelnöke 2005 és 2011 között.

A Magyar Torna Szövetség alelnöke 2005 óta, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke, az Országgyűlés Ifjúsági- és Sportbizottságának szakértője (1994-2006), a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja (1979-1989), a Magyar Judo Szövetség általános alelnöke (1989-1991), a Magyar Szabadidősport Szövetség alapítója, ügyvezetője (1989-1995), a Magyar Baseball- és Softball Szövetség elnöke (1996-2004), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke (2005-2007).

MOB Érdemérmes (2011), a Magyar Judóért kitüntetés ezüst fokozatának (2017), NOB Elnöki Plakettnek (1986) és a Magyar Tornasportért Díszoklevelének tulajdonosa.

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Kovács Attila, archív