Olimpiai erősségű mezőnyben lett Európa-bajnok Berecz Zsombor

A portugáliai Vilamourában, az olimpiai finn dingi osztály Európa-bajnokságán az utolsó előtti, kilencedik futamban elért ötödik hely elég volt Berecz Zsombornak, hogy a tizedik futam eredményétől függetlenül zsebében érezhesse az aranyat (nem is indult el a tizedik futamban).

Világbajnok, és most már kétszeres Európa-bajnok vitorlázónk a hétfőtől péntekig tartó versenyen elképesztő formában vitorlázott: a 29 nemzet 49 finnesét számláló mezőnyben nem volt tizediknél rosszabb futameredménye, és csütörtökön a nap mindkét futamát megnyerte. Nem volt ehhez fogható egyenletes, kiegyensúlyozott teljesítménye senkinek, pedig olimpiai- és világbajnokok, helyezettek voltak az indulók között. Gyakorlatilag ott volt a mezőnyben a már kvótát szerzők közül három kivétellel minden (várható) olimpiai résztvevő.

„Eredetileg úgy volt, hogy edzésnek tekintjük ezt az Európa-bajnokságot, aztán három nap biztonsági vitorlázás után, miután kiderült, elég jól állunk, úgy döntöttünk: hozzuk ki magunkból a maximumot. Ez a semmit nem kockáztató biztonsági vitorlázás egyébként roppant fárasztó dolog: az első három nap nem volt olyan, hogy tizenkilencediknél jobb helyen értem volna fel az első bójához. Innen kellett aztán fizikailag és szellemileg is kimerítő módon felküzdenem magam az első tízbe. A verseny eleje tehát egyrészt nagyon sok energiát emésztett fel, másrészt nem vezetett sehová. A következő, negyedik napon viszont minden összejött. Jól olvastuk a szelet, jól ment a hajó – és a két futam megnyerése után elérhető közelségbe került a győzelem. Még hátra volt az utolsó nap, amikor be kellett fejezni a munkát. Ez egyáltalán nem olyan egyszerű, mikor egy olyan kiváló vitorlázó liheg a nyakadban, mint az olimpiai aranyérmes, sokszoros világbajnok Giles Scott… De a zárónap is jól sikerült, nagyon szépen éreztem a vonalakat a nem túl egyszerű szélben, elöl tudtam maradni kockáztatás nélkül. Itt ötödik lettem, ezzel megvolt az összetett elsőség, a tizedik futamon már el sem kellett indulnom. Megvédtem az Európa-bajnoki címemet.”

A finnes élmezőny következő nagy versenyét, a Finn Gold Cup-ot, azaz a hajóosztály világbajnokságát május 5-12-ig rendezik ugyancsak Portugáliában, Portóban.

Az Eb végeredménye itt megtalálható. 

Forrás: MOB