Cselgáncs Eb – Tóth Krisztián bronzérmes

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. 

A 26 éves magyar – aki biztos olimpiai indulónak tekinthető – a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a hozzá hasonlóan világbajnoki ezüstérmes török Mihael Zgankkal szállt szembe. Eddigi hat összecsapásukon csak egyszer, még 2014-ben kapott ki riválisától, aki 2019-ben Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Minszkben.

Az ellenfél Szlovéniában született, így lett második a 2017-es budapesti vb-n, majd török állampolgár lett, és felvette a Mikail Özerler nevet, a nemzetközi szövetség nyilvántartásában azonban szlovén nevén szerepel.

A hetedik csata rendes mérkőzésideje nem hozott értékelt akciót, Tóth két, míg Zgank egy intéssel kezdte meg az aranypontig tartó hosszabbítást. Ebben az elfáradó ellenfél hamarosan megkapta második figyelmeztetését is, majd 3:48 perc elteltével a magyar dzsúdós egy külső horogdobással földre vitte riválisát, és vazaarival győzött.    

Az MTK sportolója a 2014-es montpellier-i kontinenstorna után másodszor állhatott fel az Eb-dobogó alsó fokára, míg 2016-ban Eb-ezüstérmes lett.

Tóth Krisztián a magyar cselgáncssport 49. Eb-bronzérmét gyűjtötte be a Pavilhao Atlanticóban.

Forrás: MTI