Cselgáncs-vk – Pupp Réka és Özbas Szófi is megerősítette kvótás helyét

Tbilisziben rendezték a soron következő olimpiai kvalifikációs judo Grand Slam-viadalt. A versenyen részt vett három férfi és hat női versenyzőnk közül Pupp Réka (52 kg) szerepelt a legjobban.

Réka a grúziai tornán a világranglista 111. helyén álló holland Kemmink ellen ipponnal igazolta a papírformát, majd az orosz Kuznyecovát győzte le a hosszabbításban. A negyeddöntőben a brazilok kontinensbajnoka, Larissa Pimenta verte, így a magyar judos a vigaszágon folytatta, ahol az amerikai Delgado ellen ipponnal nyert.

A bronzcsatában a hazai pályán küzdő grúz Leviska-Sukvani ellen is ippongyőzelmet aratott, így megszerezte pályafutásának harmadik Grand Slam-érmét. A bronz mellé 500 olimpiai kvalifikációs pont is jár, ez pedig számításaink szerint négy közvetlen rivális megelőzését is jelentheti. Vagyis Pupp Réka a tizennyolcból a tizenharmadik kijutó helyről várhatja a folytatást, és nagy lépést tett az olimpiai szereplés felé.  

A paksiak 24 éves versenyzője hétfőn az M4 Sport Sporthíradó című műsorában elmondta, az év eleje óta történt nála egy “váltás fejben”, s ez az elmúlt időszak jó eredményeinek a kulcsa.

“Nem edzem többet, nem lettem jobb dzsúdós, egyszerűen az utóbbi időben elhiszem, hogy meg tudom csinálni. Tavaly minden ellenfelem ellen izgultam, most pedig úgy érzem, bárkit meg tudnék verni.” – nyilatkozta Pupp Réka, aki a mostani, illetve a februárban, Tel-Avivban szerzett harmadik helyének köszönhetően szinte biztosan ott lehet majd a tokiói olimpián.

Az 52 kilogrammos súlycsoportban versenyző Pupp Réka megjegyezte, mostani formája miatt magasabbra fogja tenni maga előtt a lécet az áprilisi Európa-bajnokságon, illetve a júniusi világbajnokságon is. Utóbbi viadalt Budapesten rendezik.

A tizenkilenc esztendős Özbas Szofi (63 kg)  is kitett magáért. A törökök ifjúsági világbajnoka, Afyonlu ellen kezdett, s ipponnal biztosította be a továbbjutását. A második akadályt is vette, a spanyol Cabana Perez vazarival kapitulált. A negyeddöntőben az első helyen kiemelt, s később az aranyéremig menetelő kanadai Beauchemin-Pinard következett, aki néhány másodperccel a négy perces küzdelmi idő vége előtt tudta feltörni Özbas Szofi ellenállását.

A vigaszágon sikerült javítani, méghozzá egy nagy skalp begyűjtésével: a brazil olimpiai bronzérmes Ketleyn Quadros a hosszabbítás után volt kénytelen fejet hajtani a fiatal magyar előtt. A bronztalálkozón a hollandok U23-as Európa-bajnoka, Geke van den Berg ez alkalommal jobbnak bizonyult, így Özbas Szofi az ötödik helyen végzett.

Ez az ötödik hely azonban igen sokat ér, 360 olimpiai kvalifikációs pont is jár érte, amellyel Szofi számításaink szerint három közvetlen riválisát is megelőzi, s jelenleg a tizennyolc kiadható „direkt kvóta” közül a tizenötödik az övé súlycsoportjában.

Forrás: MTI- MOB – Fotók: MOB/ijf.org