Tokió 2020: Edzője szerint a versenyek hiánya nehezíti Péni felkészülését

Komoly problémát jelent a sportlövőknek, így Péni István Európa-bajnok puskásnak is a nemzetközi versenyek folyamatos törlése – véli a sportoló edzője, Kissné Oroszi Edit.

A korábbi szövetségi kapitány a közmédiának elmondta, hogy jelen állás szerint a márciusi világkupaversenyt megrendezik Újdelhiben, ezt mindkét utazó tanítványa, az olimpiai kvótás Péni, illetve a még junior korú, de már felnőtt Eb-hatodik Dénes Eszter is nagyon várja. Több nemzetközi viadalra viszont egyelőre nincs kilátás a májusi, eszéki olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot megelőzően, majd azután is csak a június 23. és július 1. közötti bakui vk tűnik biztosnak.

“Bakut túl közel tették az olimpiához, így nagyon megfontolandó, hogy azon részt vegyünk-e. Viszont sajnos nem látok több kiemelkedő eseményt. Próbáljuk itthon pótolni ezeket edzésekkel és hazai versenyekkel, de ez természetesen nem ugyanaz” – hangsúlyozta a tréner.

Péni és Dénes egyaránt kiemelkedő eredményeket értek el az év elején, légpuskásban előbbi többször lőtt világcsúcsnál is jobbat, míg utóbbi országos csúcsot javított, így edzőjük a folytatásban is jó eredményt vár tőlük.

Az olimpiai esélyekről Kissné Oroszi Edit igyekezett óvatosan fogalmazni. Mint mondta, Péni Istvánban mindkét egyéni számban, légpuskásban a kisöbű összetettben is benne van a kiugró teljesítmény.

“István maximalista, minden versenyen nyerni akar, ami nagyon fontos tulajdonsága. A képességei alapján úgy vélem, hogy bármilyen eredményre, a legmagasabb eredményre is képes, de a döntőben a szerencse is játszik. Azt gondolom, a finálét ki tudjuk tűzni célként, mindkét számban, sőt, akár vegyesben is sikerülhet. A döntőket tekintve pedig reméljük, hogy legalább az egyikben mellénk áll a szerencse” – mondta az UTE edzője.

Amíg Péni már a tokiói nyári játékokra koncentrálhat, addig a 19 éves Dénes Eszternek a kvóta megszerzésére kell figyelnie. A sportoló korábban már többször elmondta, hogy szeretné megszerezni a kvótát, edzője szerint pedig megvan az esélye rá, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kvalifikáció még nem elvárás tőle.

Kissné Oroszi Edit emlékeztetett rá, hogy Dénes Eszter egy éve a légfegyveres Európa-bajnokságon nagyon közel volt a kvótaszerzéshez, ám nagy különbség az akkori és a mostani helyzet között, hogy egy éve nem volt versenyzőjén nyomás, most viszont már sokán várják tőle a jó eredményt, így ezzel a teherrel is meg kell majd birkóznia az eszéki Eb-n.

“Eszter junior versenyző, kevés felnőtt nemzetközi versenyen indult, így ő ebben a mezőnyben még rutintalan. Neki reális esélye azt gondolom, a következő olimpia, amire számíthatunk, persze bízunk abban, hogy már most is sikerül kijutnia” – mondta a szakember.

Eszéken eredetileg a 25, 50 méteres és koronglövő számokat felvonultató Eb-t rendeztek volna, ám a február végi légfegyveres kontinensviadal törlése után a 10 méteres felnőtt viadalokat is megrendezik a horvát városban.

MTI