Elhunyt Vermes Albán olimpiai ezüstérmes úszó

63 éves korában elhunyt az olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes mellúszó, Vermes Albán – adta hírül honlapján szerda reggel a Magyar Úszó Szövetség. Az olimpikon-sportvezetőt súlyos betegség után, február 3-án érte a halál.

A szövetség emlékeztet: Vermes Albán volt az első, nemzetközileg is kiváló eredményeket elérő férfi mellúszónk, aki 1976 és 1984 között egymás után nyolcszor volt magyar bajnok 200 méteren.

Vermes Albán Egerben született 1957. június 19-én. Itt tanult meg úszni hatévesen, ám mivel messze volt a lakhelyüktől az uszoda, csupán 11 évesen versenyzett először. Tizenhat évesen lett ifjúsági bajnok, egy évre rá 100-on először lett a felnőttek között aranyérmes, majd rá egy évre elindult csodálatos sorozata kétszázon.

Relatíve későn, 20 esztendősen került Széchy Tamás csoportjába, ahol döbbenetes fejlődést produkált: két év alatt hét másodpercet javult, így az 1978-as vb-6. helyet Moszkvában olimpiai ezüstérem követte. Három évvel később Rómában az Európa-bajnokságon is második lett, ám mint oly sokaknak, 1984 számára is a befejezést jelentette: miután csupán az „ellenolimpián” vehetett részt Los Angeles helyett – ahol bronzérmes lett –, a visszavonulás mellett döntött.

2016-ban beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába Százhalombattán.

Miután az úszás mellett közgazdász-diplomát szerzett, klubjában, az Újpestnél főkönyvelőként, majd gazdasági elnökhelyettesként dolgozott, aztán a sportlétesítmények világába került, a BM sportlétesítmények igazgatósága után az újonnan felavatott egri Bitskey-uszoda igazgatói széke következett. Innen került a Magyar Úszó Szövetségbe, ahol már évek óta a felügyelőbizottság elnökeként tevékenykedett, 2000 óta elnökségi tagként, 2004 és 2006 között pedig szakfelügyelőként, utána pedig ismét uszodavezetőként dolgozott Kőbányán.

„Magától az úszástól sem szakadt el – az elmúlt években folyamatosan versenyzett a szeniorok között, akár az egészséges életmód egyik nagyköveteként is tekinthettünk rá, épp ezért érte a magyar úszócsaládot sokként, hogy az alattomos betegség ily rövid időn belül elszólította közülünk.” – írja honlapán a szövetség.

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és az úszók közösségének. Vermes Albánt a MOB és a Magyar Úszó Szövetség is saját halottjának tekinti.

Forrás: MÚSZ-MOB – Fotó: MTI/Petrovits László, Manek Attila