100 nap múlva rajtol a szegedi kajak-kenu olimpiai kvalifikációs világkupa

 A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke – aki a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is – hétfőn, online sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a nemzetközi kajak-kenu szezont indító szegedi világkupára már most hatalmas az érdeklődés. Az eseményen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) vezetésén kívül részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója is.

„Szeretném, ha a sportág hasonlóan sikeres lenne Tokióban, mint öt évvel ezelőtt a riói olimpián. A feladatunk, hogy ehhez, és a további kvóták megszerzéséhez minden támogatást megadjunk.” – mondta dr. Szabó Tünde, aki a hazai rendezésű világkupával kapcsolatban hozzátette, az esemény nagy értéket kapott azzal, hogy Szegeden olimpiai kvalifikációs helyek megszerzésére is lehetősége lesz a sportolóknak. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kajak-kenu válogatott idei eredményességével kapcsolatban nem fogalmaz meg elvárásokat, hanem azt kívánja, hogy minden olimpikon érje el azokat a célokat, amiket maga elé kitűzött. 

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke megemlítette, hogy 2020 az állandó újratervezés éve volt a kajak-kenu sportág számára is, de köszönhetően a kormányzati támogatásoknak, minden kiemelt programot meg tudtak valósítani tavaly is. „2021-ben 80 éves az MKKSZ, és eddig éppen ennyi olimpiai érmet nyert sportágunk. Ez kötelez minket arra, hogy Tokióban is a magyar kajak-kenu hagyományainak megfelelően szerepeljünk.” – mondta a sportág elnöke, aki arról is beszélt, hogy a nemzetközi kajak-kenu szezont indító szegedi világkupára már most hatalmas az érdeklődés, így a 2019-ben felújított Maty-éri pályára több mint 1000 versenyzőt várnak. 

Az M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid elmondta, hogy a májusi szegedi világkupa mellett a sportág legjelentősebb hazai és nemzetközi versenyeit: az olimpiai válogatót, az Európa-bajnokságot, a tokiói olimpiai regattát, és a szeptemberi gyorsasági világbajnokságot is élőben közvetítik majd. „A tavaly őszi szegedi világkupa megmutatta, hogy a magyar kajak-kenu sport a nehéz időkben is tud színvonalas eseményt szervezni, a nézettség alapján pedig elmondhatom, hogy a magyar szurkolók ennek megfelelően kíváncsiak voltak a versenye – mondta Székely Dávid. – Bízom benne, hogy ebben az évben is ilyen, vagy ennél magasabb nézettséget tudunk generálni.” 

A hazai rendezésű pótkvalifikációs versennyel kapcsolatban Hüttner Csaba arról beszélt, a válogatott tagjai számára előnyös, hogy hazai pályán bonyolítják a rendkívül fontos eseményt. „A lehetséges 18 kvótából 2019-ben 13-at szereztünk meg, és reálisan még négyet begyűjthetünk Szegeden. Előnyös, hogy ebben a járványügyi szempontból nehéz helyzetben nem kell sehova utaznunk, hanem hazai környezetben, a világ legjobb pályáján szállhatunk harcba az újabb kvótákért.” – mondta a felnőtt szövetségi kapitány, aki hozzátette, hogy eddig 38 kajak-kenus sportoló kaphatta meg a koronavírus elleni vakcinát. „Ezzel kapcsolatban is köszönöm a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását. Azért fontos, hogy a válogatott versenyzők megkaphatják az oltást, mert ha a felkészülésnek ebben a szakaszában betegednének meg, az már veszélyeztetné a csapat tokiói eredményességét.” 

A sajtótájékoztatón a parakenu-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, hogy – az épekhez hasonlóan – csapatának idei legfontosabb célja az eredményes tokiói szereplés. „Most három kvótánk van a szeptemberi paralimpiára, további egy-két indulói hely megszerzésére van esélyünk a szegedi versenyen. A parakenu-válogatott bővült az elmúlt 1-2 évben, több tehetséges fiatal bontogatja szárnyait, bízom benne, hogy közülük lesz olyan, aki kvótát szerezhet, és ott lehet Tokióban, ahol célunk, hogy legalább egy érmet, és további értékes helyezéseket szerezzünk.” – mondta Weisz Róbert

A felnőtt gyorsasági szakág idei programja:
május 4-6. I. olimpiai válogató (női kajak, férfi K-1 1000 méter tájékoztató), Szeged
május 5-6. pótkvalifikációs válogatóverseny, Szeged
május 12-16. Európai pótkvalifikációs verseny és I. világkupa, Szeged
május 20-23. II. világkupa, Barnaul
május 28-30. II. olimpiai válogató
június 3-6. Európa-bajnokság, Duisburg
augusztus 2-7. olimpiai kajak-kenu regatta, Tokió
augusztus 20-22. magyar bajnokság, Szeged
szeptember 15-19. világbajnokság, Koppenhága 

Forrás: MKKSZ-MOB – Fotó: MOB/Szalmás Péter)