Férfi kézilabda-vb – Dánia megvédte címét

Dánia férfi kézilabda-válogatottja megvédte világbajnoki címét, miután 26-24-re legyőzte Svédországot az egyiptomi torna vasárnapi döntőjében, Kairóban.

A dánok legutóbb négy évvel ezelőtt – 2017. január 22-én – veszítettek vb-mérkőzést, amikor Albertville-ben kikaptak a magyar válogatottól a nyolcaddöntőben.

A 17. percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között, ekkor az olimpiai bajnok dánok vezettek 8-6-ra. Később a svédek egy 3-0-s sorozattal fordítottak, ám a szünetben ismét döntetlen volt az állás. Mindkét csapat rendkívül összeszedetten és felkészülten játszott a második felvonás elején is, majd a dánok egy 5-1-es szériával elléptek, és a 49. percben először volt három találat az előnyük. Niklas Landin védéseire alapozva a címvédő a hajrában sem engedte ki kezéből az előnyt, és veretlenül nyerte meg a tornát.

Eredmény, döntő:
Dánia-Svédország 26-24 (13-13)
Kairó, zárt kapuk mögött, v.: Raluy López, Sabroso Ramirez (spanyolok)
Lövések/gólok: 45/26, illetve 47/24
Gólok hétméteresből: 2/1, illetve 4/3
Kiállítások: 8, illetve 6 perc

A dánok ötödik alkalommal játszhattak vb-döntőt, és három vereség után már a másodikat nyerték meg. A svédek 2001 után kerültek ismét vb-döntőbe, ez volt a nyolcadik fináléjuk, négyet megnyertek – legutóbb 1999-ben éppen Egyiptomban – és négyet elveszítettek.

A mezőny legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen volt, aki 12 lövésből hét gól lőtt. A svédek közül Hampus Wanne ötször talált be. Niklas Landin 15 védéssel járult hozzá a sikerhez.    

A torna álomcsapata:
kapus: Andreas Palicka (svéd)
jobbszélső: Ferran Solé (spanyol)
jobbátlövő: Mathias Gidsel (dán)
irányító: Jim Gottfridsson (svéd)
beálló: Ludovic Fabregas (francia)
balátlövő: Mikkel Hansen (dán)
balszélső: Hampus Wanne (svéd)

Forrás: MTI