Elhunyt Csatári József olimpiai bronzérmes birkózó

Hosszú betegség után életének 78. évében múlt éjszaka elhunyt Csatári József, olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó – adta hírül szombat reggel közösségi oldalán a Magyar Birkózó Szövetség.

Csatári József 1943. december 17-én született Budapesten. 16 évesen, 1959-ben kezdett el birkózni a Kinizsi Húsos csapatában, a sport mellett a Közvágóhídon dolgozott. Két olimpián vett részt.

1963-ban a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, ám a ’64-es tokiói játékokra még nem utazhatott. Ekkor váltott klubot, valamint fogásnemet, és igazolt a Budapesti Honvédhoz, ahol a berlini olimpia bajnoka, Kárpáti Károly lett az edzője. 1968-ban, a mexikói játékokon a 97 kg-osok között bronzérmes lett. Négy évvel később Münchenben ugyancsak bronzérmet szerezett, ám ezúttal már a 100 kg-os súlycsoportban. Kétszeres vb-ezüstérmes, egyéniben tizenkilenc, csapatban pedig huszonegy magyar bajnoki címet szerezett. 1975-ben vonult vissza.

A sport mellett elvégezte a vendéglátóipari technikumot, először a Honvéd margitszigeti klubházát vezette, majd visszatért a Vágóhídra, ahonnan 1985-ben ment nyugdíjba.

Amíg egészsége engedte, részt vett a MOB rendezvényein, szívesen tett eleget a meghívásoknak. Nem csak az olimpiai család elismert tagja volt, hanem sportága népszerűsítésében is élen járt. 2018 őszén a delegáció tagja volt az ötvenéves jubileumi mexikói emléktúrán, Münchenbe azonban már nem utazhat el…

Honlapunkon 75. születésnapja alkalmából 2018 decemberében köszöntöttük.

Csatári Józsefet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Birkózó Szövetség is saját halottjának tekinti. A MOB együttérez a családdal és a birkózók közösségével.

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Pálfai Gábor, Kovács Gyula, MOB/Szalmás Péter