Ritmikus gimnasztika: Top Eb, szigorú korlátozásokkal

November 26-29. között Kijev ad otthont a ritmikus gimnasztikázók idei legjelentősebb nemzetközi versenyének, az Európa-bajnokságnak, amelyet a felnőtt és a junior korcsoport számára is megrendeznek. A lehető legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett, a nézők nélküli viadalon a jelenlegi állás szerint 23 ország 115 versenyzője szerepel majd, köztük a magyar válogatott is.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke tájékoztatott arról, hogy a biztonsági intézkedések szerint a résztvevők mindegyikének rendelkeznie kell egy negatív PCR-teszttel, majd egy újabbal, amit a helyszínen készítenek el a szakemberek. Érdekesség, hogy már a bemelegítést is maszkban kell végeznie a versenyzőknek, erre külön is készültek a mieink, továbbá a korábbi 3 órát, másfél órás melegítésre csökkentette a csapat. Annak érdekében, hogy a magyarok a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, a delegáció vezetőjének egy ottani diplomatát kértek fel a konzulátusról, aki előzetesen igyekezett gondoskodni a biztonságos kint tartózkodásról, az elkülönített szállásról, étkezésről.

A magyar csapat két részletben utazik az Eb-re, a juniorok már november 23-án, hétfőn busszal kezdik meg a csaknem 20 órás utat. A junior csapat három sportolóból áll: a világbajnoki hatodik helyezett Kocsis Evelin minden szeren indul, míg Krasznai Blanka buzogány-, Gyulai Blanka kötél- és szalaggyakorlatát mutatja be a selejtezőkben. A szerenkénti döntőkbe a legjobb nyolc versenyző kerülhet be, országonként egy.

A juniorokhoz Munkácson csatlakozik a kárpátaljai Munkácsi Gyermekkórház főorvos-igazgatója, aki a csapat orvosaként kíséri az együttest, ugyanis a szakember van tisztában leginkább az ottani hatályos jogszabályokkal, korlátozásokkal – ezt is a Technikai Bizottság vezetőjétől tudtuk meg.  A főorvos  javaslata volt, hogy 40 személyes buszt vegyenek igénybe, így az utazás időtartama alatt is tarthatók a biztonsági előírások, ráadásul a jármű hátsó részét “karanténné” is lehet alakítani, ha esetleges fertőzés ütné fel a fejét a csapaton belül a kint tartózkodás során, továbbá azonnal haza is lehet hozni a beteget, az ukrán karantén helyett. Ráadásul a fertőtlenítőszereket nem biztosítják a szervezők, így a magyar együttes itthonról szállítja a maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket, gyorsteszteket, stb. A csapatorvos mellett két edző és az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika is utazik.

Pigniczki Fanni november 27-én, csütörtökön gépkocsival, edzője, Gelle Noémi társaságában két sofőrrel kel útra Kijevbe, de a verseny végeztével már a csapattal együtt, busszal jön vissza. Mindössze a szombati pódiumedzésen és a vasárnapi megmérettetésen tartózkodik kint, hiszen a 24-es TOP Eb-n csak összetettben hirdetnek eredményt. Deutsch-Lazsányi Erika tájékoztatása szerint Pigniczki karika- és a labdagyakorlata teljesen új, míg a másik két szernél a technikai pontszámot emelték, az azonban majd csak a versenyen derül ki, hogy ez mire lesz elegendő, de várhatóan az eddigi legjobb, 16. helyezését 4-5 pozícióval is felülmúlhatja. Az előzetes nevezés szerint a legtöbb versenyző, aki alanyi jogon került ki a TOP Eb-re, ott lesz a megmérettetésen, az olasz és az orosz rg-seket kivéve.

A mostani kontinensviadalon csapatverseny is zajlik, itt a juniorok, valamint a felnőtt együttes kéziszercsapat pontjait veszik figyelembe. Ebben a kategóriában a magyarok nem tudnak részt venni, mivel  a felnőtt együttes kéziszercsapat már a tavaszi hullám során beszüntette felkészülését, elsősorban a szülők kérésére, a közelség okozta fertőzésveszély miatt. Így a korábbi felnőtt csapat megszűnt, most pedig a jelenlegi junior együttes kéziszercsapat készül a 2021-es felnőtt versenyekre.

Deutsch-Lazsányi Erika, elnök, MRGSZ Technikai Bizottság: Fontosnak tartom leszögezni, miért is tartottuk lényegesnek azt, hogy képviseltessük magunkat ezen a kontinensviadalon, annak ellenére, hogy sok nemzet ezt nem teszi meg, hiszen nem lehet kvótát szerezni a jövő évi ötkarikás játékokra. Azonban azt gondolom, hogy jómagam és a többi kollégám, akik napi szinten ott álltunk ezek mellett a fiatalok mellett, és láttuk mennyit dolgoznak, küzdenek, az optimálisnak közel sem nevezhető körülmények mellett, nem tehetjük meg azt, hogy elvesszük tőlük a nemzetközi versenyen, az Eb-n való szereplés lehetőségét.

Mindannyian versenyezni szeretnének, ráadásul nálunk a válogatott felkészülése nem állt le a pandémia miatt. Továbbá a mi junior sportolóinknak ez az utolsó lehetősége ebben a korosztályban, hiszen jövőre minden junior viadalt töröltek. Azt gondolom, hogy a szövetség és mi is minden tőlünk telhetőt megtettünk és megteszünk majd a kint létünk alatt, hogy biztonságban legyünk az Európa-bajnokságon. Az elvárásokkal kapcsolatban nem tudok sokat mondani, a kiutazók mindegyike erősített a gyakorlatán, főleg a technikai pontszámokon, de több mint egy éve nem volt nemzetközi verseny, így nincs mihez mérni a mieinket. Élesben derül ki, hogy amit összeraktunk, az kevés, elég vagy éppen sok, mindenesetre a junioroknál számítok fináléra. Ami Fannit illeti, mentálisan most egy kicsit labilisabb, de ez érthető, mert 15 hónapja nem versenyzett, ráadásul most beteg is volt, szerencsére nem covidos. Esetében nem feltétlenül a helyezés a fontos, sokkal inkább az, hogy azokkal összevetésben milyen eredményt ér el, akikkel a későbbiekben az olimpiai kvótáért küzd majd, így például a lett vagy szlovén versenyzővel.

Előzetes részletes program helyi idő szerint:
November 26. 11:00-13:30 Junior selejtező (egyéni) – A & B csoport – kötél, labda
November 26. 13:45-15:25 Junior selejtező (egyéni) – C csoport – kötél, labda
November 26. 16:30-17:15 Felnőtt selejtező (együttes kéziszer csapat) – öt labda
November 27. 12:00-13:40 Junior selejtező (egyéni) – C csoport – szalag, buzogány
November 27. 13:55-16:25 Junior selejtező (egyéni) – A & B csoport – szalag, buzogány
November 27. 17:30-18:15 Felnőtt selejtező (együttes kéziszer csapat) – három karika, két pár buzogány
November 28. 13:00-14:10 Junior döntő (egyéni) – kötél, labda
November 28. 14:15-15:25 Junior döntő (egyéni) – szalag, buzogány
November 28. 16:00-16:45 Felnőtt döntő (csapat) – öt labda
November 28. 16:00-16:45 Felnőtt döntő (csapat) – három karika, két pár buzogány
November 29. 11:45-13:15 Felnőtt egyéni összetett – C & D csoport (karika, labda, buzogány, szalag)
November 29. 14:00-15:30 Felnőtt egyéni összetett – A & B csoport (karika, labda, buzogány, szalag)
November 29. 15:45-17:15 Felnőtt egyéni összetett – A & B csoport (karika, labda, buzogány, szalag)

Infó: Kaszala Claudia