Elhunyt a barcelonai olimpikon vitorlázó Pomucz Tamás

Hatvanhárom éves korában 2020. július 31-én, Budapesten elhunyt a barcelonai olimpikon, Európa-bajnok Pomucz Tamás vitorlázó.

Édesapja és édesanyja is indult vitorlásversenyeken, így aztán nevelőedzője, Dolesch Iván sem csodálkozott, hogy a kis Tamás is jelentkezett nála a balatonföldvári Spartacus-telepen.

1989-ben a Balatonon lett Európa-bajnok Argay Bélával a repülő hollandi hajóosztályban, három év múlva az 1992-es barcelonai olimpián Somogyi Tamás volt a párja. Az atlantai olimpián a magyar válogatottat irányította szövetségi kapitányként. Nem sokon múlt, hogy Sydney-be is kiutazhasson edzőként, de röviddel a játékok kezdete előtt menesztették, mert állandó vitában volt a szövetség akkori vezérkarával.

Érettségi után víz- és gázkészülék-szerelőnek tanult, dolgozott is a szakmában a vitorlázás mellett; később a gáz- és olajipari társaságtól kapott sportállást. A Testnevelési Főiskolán végzett szakedzőként. Testvérével 1987-ben megalakította a Pomucz Vitorlásiskolát, majd boltot is üzemeltetett. A kezdőktől a versenyzőkig, a 9 évesektől a veteránokig minden szinten tartottak oktatásokat, szerveztek vitorlásprogramokat.

Lánya is versenyzett, jó tanuló, jó sportoló címet is kapott; fia kosárlabdázik.

A magyar sportági szövetség a honlapján a hazai vitorlázás egyik legnagyobb egyéniségeként méltatta a sportembert, aki gyors lefolyású, súlyos betegségben halt meg pénteken.

A Magyar Olimpiai Bizottság osztozik családja gyászában. Nyugodjék békében.

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, hunsail.hu