Torna: Dr. Magyar Zoltán: “Nehéz szezon vár a tornászokra!” 

Az idei esztendőben Európa-bajnokság és világbajnokság is vár a férfi és a női felnőtt tornászokra, mindenhol az olimpiai kvalifikáció a tét – tudtuk meg dr. Magyar Zoltántól, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnökétől, aki az ide versenyszezon kihívásait is kiemelte.
 
“Áprilisban lesz kvalifikációs Eb, innen lehet kvalifikálni az őszi világbajnokságra, ott pedig nagyrészt eldől, hány magyar tornász vehet majd részt a jövő évi párizsi ötkarikás játékokon, tehát nehéz szezon elé néznek a versenyzők. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) két lépcsőre bontotta a kvótaszerzést, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyi vb-ről már az első három csapat kijutott az olimpiára. Idén pedig mindegyik kontinens bizonyos számú kvalifikációt szerez a kontinensviadalok alapján a vb-re, ahol egyenes ági bejutás van az olimpiára.”
 
Így tehát két egymást követő évben is van-volt lehetőség a párizsi részvétel begyűjtésére, de az egyéni kvóták megszerzése 2024 tavaszán fog teljesen lezárulni.
 
“2022-ben nehéz volt, hiszen néhány hónap leforgása alatt kellett két nagy versenyen, az Eb-n, majd a vb-n is bizonyítani, mivel augusztus után októberben volt a világbajnokság. Idén azonban ez kedvezőbb, a tavaszi kontinensviadal után természetesen lesznek még hazai és nemzetközi megmérettetések, na meg persze edzőtáborok, és ezt követi csak a világbajnokság, ősszel, vagyis két csúcsformát kell kihozni, nem úgy, mint tavaly, ahol hosszú ideig kellet egyet fenntartani.”
 
A tavalyi vb-n a magyar férfi felnőtt csapat a 12. helyen végzett, ez a pozíció idén már párizsi repülőjegyet jelentene.
 
“Ez érdekes dolog, mert a helyezés megvolt, de ott is rontásunk volt, ami ha nincs, akkor jóval előrébb is végezhettünk volna. A nőknél pedig Kovács Zsófia sérülés miatt csak két szeren, Székely Zója pedig egy szeren szerepelt. Ezzel együtt nem tudni, hogy az orosz és a fehérorosz csapatok indulhatnak-e a világbajnokságon. Ha igen, akkor mindkét együttesünk hátrébb csúszhat. Ezért úgy vélem, nem is érdemes a tavalyi  helyezéssel foglalkozni. Csak arra kell koncentrálni, hogy mi a lehető legjobb eredményt érjük el, és mindkét csapat legyen benne az első 12-ben.” 
 
Infó és kép: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat