Torna-vb: Egészséges csapat, hiányos szervezés

Már az első edzésen is túl van Japánban, a világbajnokság helyszínén a Kovács Zsófia, Székely Zója, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett alkotta női és a Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Bátori Szabolcs, Dobrovitz Ádám, Vecsernyés Dávid összeállítású férfi tornászválogatott, ahol – a sportszakmai szempontokat leszámítva – távolról sem optimális körülmények várták a sportolókat. Erről a Magyar Torna Szövetség főtitkára, Altorjai Sándor számolt be, aki csapatvezetőként segíti a magyar delegációt: 

“Itteni idő szerint szerda este fél tizenegy körül érkeztünk meg. Azonban már itt eltérés volt az eredeti programhoz képest, hiszen nem a Kitakyushu reptérre vittek bennünket, hanem Fukuokába, onnan pedig 1 órás buszút várt még ránk.”

Az utazásban tapasztalt fennakadások után a szállással is adódtak problémák. A házigazdák négy csillagosnak hirdették meg a hotelt, azonban ez köszönőviszonyban sincs a valósággal: “Gyalázatos a szállás, ahogyan az étkezés is. A reggeli egy sportoló étrendjéhez mérten nagyon szegényes. Egy kisebb tál szendvicset kapnak a tornászok, ami egyáltalán nem elegendő. Ráadásul azt is beadják a szobákba egy boxban.”

Az eddigi tapasztalatok alapján a nap többi étkezése is hagy kívánnivalót maga után:

“Kis adagnyi hideg ételt kapunk, legyen az csirke, fasírt vagy hal, ezeket is dobozokban vehetjük magunkhoz. Az egyedüli meleg étel a tészta és a porból készült leves.”

A csapatvezető beszámolója szerint a logisztika sem a legjobb, hiszen a szálloda, versenyterem, étkezde – merthogy ezek külön városrészben vannak – háromszögben 40 perces távolságokat kell taxival megtenni. Ami már csak azért is aggályos, mert eredetileg buszos transzfereket ígértek a szervezők, helyette lett a taxis szállítási mód.

“A helyszínek nagyon messze vannak egymástól. A mai napi tapasztalatunk is elkeserítő: az ebédet követően csaknem egy órát kellett várnunk a taxira, mindezt az utcán. Majd a 40 perces utat követően a szállásra visszaérve 10 perc után már indulni is kellett az edzésre.”

A tréning egyébként jól sikerült mindenkinek, mely egy kötetlen foglalkozás volt, még gyakorlatok nélkül, átmozgató jelleggel a két napos utazást követően. Altorjai Sándor tájékoztatása szerint mindenki egészséges.

Viszont a biztonságra nagyon ügyelnek a japánok. Az étkezésnél a négyes asztalokhoz maximum két ember ülhet le, azok is plexivel vannak elválasztva, a maszkviselés pedig természetesen kötelező, gyakorlatilag mindenhol, az utcán is. Emellett a tesztelés is állandó jelleggel van, napi szinten többször köpetmintát kell adni, és teljes “buborék” működik, tehát a szállodát nem hagyhatják el a delegáció tagjai, és állandó az applikáción keresztüli nyomkövetés is. A fenti problémák nemcsak a magyar csapatnak okoznak nehézséget, hanem a vb-n résztvevő valamennyi nemzetnek.

“Megtartották az orientációs meetinget, és minden csapatvezető felszólalt a körülmények ellen. A házigazdák mosolyogtak és hajlongtak, de egyelőre nincs változás. Ami számomra érthetetlen, hogy Japán már többször is rendezett jó világversenyt, de ez a mostani kritikán aluli. Őszintén szólva ez az eddigi leggyengébb világbajnokság, ami a szervezést illeti” – zárta mondandóját a csapatvezető.

A vb pénteken a hölgyek pódiumedzésével veszi kezdetét. A Kovács Zsófia, Székely Zója, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett alkotta kvartett a 2. csoportba került, ami azt jelenti, hogy japán idő szerint 11:15-12:30 között mutatják be gyakorlataikat, Draskóczy Imre tanítványai talajon kezdenek. 

Részletes program helyi idő szerint, 50. torna-világbajnokság, Kitakyushu, Japán (+7 óra):

Október 15., 9:45-20:30 – pódium edzés, nők (magyarok 11:15-12:30)

Október 16., 9:45-20:50 – pódium edzés, nők & férfiak (magyar férfiak 19:10-20:50)

Október 17., 9:20-20:50 – pódium edzés, férfiak

Október 18., 9:45-20:30 – kvalifikáció, nők, 1. nap  (magyarok 11:15-12:30)  

Október 19., 9:45-20:50 – kvalifikáció, nők, 2. nap; férfiak 1. nap (magyarok 19:10-20:50)

Október 20., 9:20-20:50 – kvalifikáció, férfiak 2. nap

Október 21., 18:15-20:15 – egyéni összetett döntő, nők

Október 22., 18:15-20:15 – egyéni összetett döntő, férfiak

Október 23., 14:40-15:40 – szerenkénti döntők (férfiak:talaj,lólengés,gyűrű; nők: ugrás, felemáskorlát)

Október 24., 14.40-15:40 – szerenkénti döntők (férfiak: ugrás,korlát,nyújtó; nők: gerenda, talaj)

Október 25. érkezés Liszt Ferenc repülőtér 22.50

Infó: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat