Tereprali vk – Tizenkilenc ország versenyzői indulnak a hétvégi HunGarian Baján

Tizenkilenc ország versenyzői állnak rajthoz Magyarország egyetlen tereprali-világkupa futamán, a hétvégén Várpalotán és környékén sorra kerülő HunGarian Baján, amely egyben a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ), valamint a nyílt magyar bajnokság következő fordulója is.

A verseny sajtószolgálatának közleménye szerint 100 jármű nevezett be a viadalra, amely először éppen 10 évvel ezelőtt volt része a világkupa-sorozatnak. A futam tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, most viszont a pénteki (mai), Várpalota főterére tervezett rajtceremónia után szombaton 290, vasárnap pedig 167 kilométernyi gyorsasági szakaszon méri össze tudását a mezőny.

Garamvölgyi Zoltán főszervező azt mondta, köves, murvás pályákon zajlik majd a verseny, a nézők pedig – akik számára a futam megtekintése ingyenes – a kijelölt nézői pontokról követhetik majd az eseményeket. Ezekről a viadal hivatalos honlapján, valamint Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A népes mezőny legnagyobb sztárja a szaúdi Jazid al-Radzshi lesz, aki a Toyota gyári csapatának versenyzőjeként az idei Dakar-ralin szakaszt is nyert, ugyanakkor a HunGarian Baján első alkalommal áll rajthoz.

“Nem versenyeztem még soha Magyarországon, de mivel a Forma-1 eseményeit követem, így a Magyar Nagydíjat is minden évben megnézem, az ország pedig gyönyörűnek tűnik, lenyűgöző természeti adottságokkal.” – nyilatkozta Jazid al-Radzshi, aki a győzelemért akar harcba szállni. “Minden verseny felkészülés a jövő évi Dakarra, amit szeretnék megnyerni, ezért ezek a futamok mentálisan, fizikálisan és technikai szempontból is sokat jelentenek.” – mondta.

Indul a HunGarian Baján többek között a korábbi rali Európa-bajnok lengyel Krzysztof Holowczyc is, valamint a motorosok között a Dakar-ralin már ötször résztvevő Joaquim Rodrigues.

A magyar indulók közül a hazai bajnokság autós értékelésében jelenleg összetettben harmadik Gyimóti Péter, Horváth Míra páros 2018 után újra a legjobb magyarként szeretné zárni a futamot, legnagyobb riválisuk pedig az összetettben második Molnár Balázs, Molnár Gabriella duó lehet, akik az első két hazai terepralis versenyen bizonyultak a legjobb magyar kettősnek.

Forrás: MTI – Fotó: Facebook