Országszerte kétezer gyermek sportolhat a Diákolimpia táborokban

Tíz héten át országszerte közel kétezer gyerek sportolhat a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett Diákolimpia táborokban – hangzott el a program sajtónyilvános rendezvényén csütörtökön Nyíregyházán.

Szabó Tünde, a rendezvényt támogató Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, a szövetség és a tárca együttműködésének eredményeképpen több mint 300 ezer gyermeket mozgat meg évente a diákolimpia, az erre épülő sporttáborok pedig a pandémiás időszakot követően ismét több ezer gyermeket fogadhatnak. Fontos, hogy legyenek létesítmények és programok, amelyekkel segíthetjük aktivitásukat – hangsúlyozta az államtitkár.

Balogh Gábor, a szövetség elnöke beszédében kiemelte, a vírushelyzet miatt másfél éve nem rendeztek diákolimpiát és az ehhez kapcsolódó közösségi programok is nagyrészt elmaradtak, mindössze három versenyszámban mérhették össze tudásukat a gyerekek. A szövetség ennek pótlására indította el a nyári napközis táborokat: minden megyében három alkalommal, egy hétig tartó turnusokat szerveznek meg a gyerekeknek, akik többek között diáksportfesztiválokon és kerékpártúrán vesznek részt, strandolnak, illetve csapatépítő és sportmotivációs játékokkal, de mindenképpen mozgásgazdag programokkal töltik az időt. A táborokat a Magyar Diáksport Szövetség finanszírozza, a szülőknek minimális hozzájárulást kell hozzátenniük a költségekhez – tette hozzá a szövetségi elnök.

Szabolcs-Szatmár Bereg megyében két hétig Nyíregyházán, illetve egy hétig a magyar-ukrán határ mellett fekvő Beregdarócon közel száz gyerek vehet részt a táborokban. Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke az eseményen megköszönte a kormány és a országos szövetség támogatását.

Kovács Ferenc, a nyírségi megyeszékhely polgármestere azt mondta, a táborok mellett Nyíregyháza számtalan lehetőséggel várja a mozogni vágyó fiatalokat, lehetőség van például biciklizni, vagy sportolni a városi rekortán futópályákon és a szabadtéri kondiparkokban.

Forrás: MTI – Fotó: nyiregyhaza.hu/Szarka Lajos