Nemzet Sportolója – A tagok Jónyer Istvánt javasolják a címre

Jónyer Istvánt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. A már a jelenlegi tagok közötti szavazás első körében kiválasztott Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező. A 70 éves sportember pályafutása alatt a vb-ken a 4 arany mellett 3 ezüstöt és 1 bronzot, az Eb-ken pedig 4 aranyat, 4 ezüstöt és 5 bronzot gyűjtött, ő volt az 1970-es évek egyik legjobb játékosa.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az alig háromnegyed órás ülés végén elmondta, hogy a választás az első körben eredményesen zárult, annak ellenére, hogy tíz név került fel a jelöltlistára. “Tíz jelölt közé olimpiai, világ- és Európa-bajnokok kerültek. Örülünk annak, hogy egy körben, szinte egyetértésben Jónyer István került ki győztesen” – mondta az államtitkár.

A sportvezető közölte, hogy Jónyer István mellett Bodnár András, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Gedó György, Hegedüs Csaba, Ivánkay Teréz, Mészöly Kálmán, Papp Jenőné Méray Kornélia, Regőczy Krisztina és Sákovicsné Dömölky Lídia neve merült fel lehetséges új tagként.

Schmitt Pál a szavazást követően azt emelte ki, a magyar sport erejét mutatja, hogy tíz jelölt közül választhattak, s ugyan mindig nehéz egy ilyen döntést meghozni, de sikerült egyetértésre jutni. “Ez méltó a magyar sporthoz, hogy tíz nagyszerű név került szóba” – jegyezte meg az olimpiai bajnok párbajtőröző, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, volt köztársasági elnök.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban a tájfutó Monspart Sarolta április 24-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből. A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben. A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János és Faragó Tamás.

Forrás: MTI – Fotó: Archív – www.moatsz.hu