Nem rizsa, hogy hatvan éves a Rizsa

Sportos családba született, civil életében a mai napig hasznosítja az öttusában megszerzett skilljeit. Bár trénerként nem áll távol tőle a sok beszéd, ám becenevét nem emiatt kapta. Hatvanéves lett a ’80-as évek legendás öttusatriójának Rizsája, Mizsér Attila.

Mizsér Attila 1961. április 28-án született Budapesten. Édesapja Mizsér Jenő öttusa-mesteredző, így nem nagyon volt kérdés, milyen sportágat választ a gyermeke. Rizsa 1977-ben kötelezte el magát végleg az élsport mellett, miután serdülő magyar bajnok lett háromtusában. Sportpályafutását végigkísérő becenevét, a „Rizsát” is gyermekéveiben kapta: 12 éves korában egy sajtóhiba folytán elírták a vezetéknevét, ami megtetszett a csapattársainak, így rajta ragadt. Pályafutása alatt összesen tízszer lett magyar bajnok, 5 világbajnoki és 2 Európa-bajnoki aranyat nyert.

A felnőtt válogatott keretbe az 1979-es esztendőben került be, ugyan ebben az évben a junior vb-n csapatban harmadik, egyéniben negyedik helyezést ért el. 1982-ben tagja volt a római világbajnokságon ezüstérmet nyert kompániának. Három évvel később Melbourne-ben nem mindennapi versenyzéssel szerezte meg az egyéni aranyat a vb-n: futás közben a sárba tapadt az egyik cipője, így a verseny felét zokniban futotta végig. A zoknit azóta is őrzi az akkori szövetségi kapitány, Török Ferenc.

Két évvel később csapatban alkotott nagyot. Fábián Lászlóval és Martinek Jánossal a lovaglás után az utolsó helyen álltak, innen küzdötték fel magukat a dobogó legfelső fokára. Ilyen előzmények után nem volt kérdés, mit várnak tőlük és ők is maguktól a szöuli olimpián. Megcselekedték, amit megkövetelt a haza, ők hárman lettek hazánk utolsó olimpiai bajnokai a sportág csapatversenyének történetében.

1989-ben Budapest adott otthont az öttusa-világbajnokságnak, ahol Mizsér csapatban és váltóban arany-, egyéniben pedig ezüstérmet szerzett. A barcelonai olimpián a csapatversenyben csupán az ötödik helyen zártak, ám Rizsa egyéniben, a budapesti vb-hez hasonlóan a második helyen végzett. Egy évvel később az Európa-bajnokságról és a világbajnokságról is arannyal tért haza.

Az öttustától 1994-ben vonult vissza, ám sportlövészetben még pár évig versenyzett, melyben négyszer lett magyar bajnok, csapatban. Egy évvel később Rómában átvehette a Nemzetközi Fair Play Bizottság diplomáját; az elismerést a magyar testülettől is megkapta. A TF-n 1987-ben szakedzői-, 1994-ben pedig a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát. Évekig dolgozott a bankszektorban, volt a Magyar Öttusa Szövetség elnökségi tagja, majd alelnöke, jelenleg pedig coach-ként, mentorként segít az üzleti- és sportéletben. Öt gyermek édesapja, feleségével Csillaghegyen élnek, a sport még ma is az élete része.

 Az Isten éltesse még sokáig Mizsér Attilát!

Forrás: MOB-összeállítás – Képek: MTI