Az olimpiai bajnok Wladár Sándor maradt az úszószövetség elnöke

Újabb öt esztendőre Wladár Sándort választotta meg elnöknek a Magyar Úszó Szövetség közgyűlése, aki mellett továbbra is Becsky András tölti be az általános alelnöki, míg Turi György mesteredző a szakmai alelnöki tisztséget. Az elnökségben helyet kapott egy sor egykori világklasszis, így Gyurta Dániel, Kalaus Valter, Risztov Éva, Rózsa Norbert és Verrasztó Zoltán. Wladár Sándort a Magyar Olimpiai Bizottság tagsága idén nyáron választotta a MOB elnökségének tagjai sorába.

Az új úszóelnökségben ketten is tagjai a MOB vezető testületének, hiszen Gyurta Dániel NOB-tagként automatikusan tagja a hazai ötkarikás grémiumnak. Dr. Wladár Sándor 2025-ig vezetheti az úszószövetséget.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a MÚSZ közgyűlését a Duna Arénában. Az egykori olimpiai ezüstérmes hátúszó felidézte, jövőre lesz 125 éve, hogy Hajós Alfréd megnyerte az első olimpiai bajnoki címet, ugyanakkor jelezte: „A Magyar Úszó Szövetség megfelelő szakmai kereteket biztosít, és persze a kormányzat is igyekszik minden támogatást megadni, hogy a 125 éves sikertörténet újabb és újabb nagyszerű fejezetekkel bővüljön. 

Az államtitkár bejelentette, hamarosan elindul a kormányzat által életre hívott és támogatott Úszó Nemzet Program, de már most igyekeznek megoldást találni a járványhelyzet miatt súlyos problémákkal szembesülő úszóklubok gondjaira. 

A közgyűlésen először a 2019-es esztendőről szóló beszámolók szerepeltek a napirenden. A szakmai jelentéshez Wladár Sándor fűzött néhány megjegyzést, kiemelve, hogy a szövetség működésének átalakítása sikeres volt, így a MÚSZ-iroda még hatékonyabban segíthette a versenyzőket, akik minden várakozást felülmúlóan szerepeltek a különböző világeseményeken.

A szövetség emellett sosem látott módon négy FINA-viadalnak adott otthont, közte a minden idők legjobbjának minősített junior világbajnokságnak, emellett eredményesen működtetett több, elsősorban az utánpótlás-nevelést, illetve az úszás infrastruktúrájának javítását célzó programot. Emellett a válogatottak felkészítésében is minőségi ugrás volt tapasztalható, mert mint az elnök kiemelte, a korábbi évekhez képest többszörösére nőtt a hazai és külföldi edzőtáborokban tréningező versenyzők és edzők száma.

Wladár Sándor szintén kiemelte a MÚSZ által több hónapos munkával előkészített Úszó Nemzet Programot, melynek első pilot projektje hamarosan elindul. Ennek keretében 3000 óvodás és első osztályos gyermek kötelező úszásoktatása veszi kezdetét – ez a program később országossá válik, összekötve a tanuszoda-építési programmal, amelynek célja, hogy Magyarország minden egyes oktatási intézményéből maximum 20 perc alatt elérhető legyen egy úszásoktatásra alkalmas létesítmény. 

„Amikor ez a program megvalósul, minden egyes úszóklub óriási lehetőséghez jut majd, hiszen sosem látott mértékben szélesedik ki a bázis.” mondta Wladár Sándor. „Ennek jegyében eltökélt szándékunk, hogy a kormányzat segítségével bevezetjük a régóta tervezett úszóoktató liszenszrendszert, azaz kizárólag a MÚSZ által kiadott engedéllyel lehet úszást oktatni, így minden hozzá nem értőt elzárhatunk ettől a lehetőségtől.”

A közgyűlés utolsó napirendi pontjaként következett a tisztviselők megválasztása. A két elnökjelölt közül Petrov Iván ismertette röviden a programját, amelyben a vidéki klubok és a válogatott sokkal komolyabb támogatása kapott igazán nagy hangsúlyt. Wladár Sándor a hozzá intézett kérdésekre válaszolt, melynek ürügyén jelezte, az elmúlt években megteremtett nyugalomra és stabilitásra kíván építeni a továbbiakban is, illetve megerősítte, hogy a kormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével rövid úton szeretnének megoldást találni a nehéz helyzetbe került egyesületek megsegítésére.

Ezután titkos szavazáson először a jelöltek listára vételéről döntöttek a küldöttek – miután csak Wladár Sándor kapta meg az ehhez szükséges szavazatmennyiséget (134), míg Petrov Iván nem (65), így maga az elnökválasztás egy jelöltre szűkült. Petrov Iván ezután arra kérte a mögötte állókat, hogy támogassák Wladár Sándort, így a közgyűlés végül 178 vokssal újabb öt évre Moszkva olimpiai bajnokát választotta meg a MÚSZ elnökének.

„A MÚSZ történetében nem igazán volt még példa arra, hogy több jelölt közül, titkos szavazással válasszanak elnököt, épp ezért ezt nagyon erős felhatalmazásnak tekintem. Továbbra is egyesület- és sportolóipárti leszek, és ahogy eddig, ezután is a maximumot fogom nyújtani ezen a poszton – úszóként ezt nevelték belém, nem is tudnám másként csinálni.” közölte megválasztása után Wladár Sándor. 

Az elnökség tagjai: Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kalaus Valter, Kovács Ottó, Markovits László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Szita Károly, Török Enikő és Verrasztó Zoltán.

Dr. Wladár Sándor az elmúlt esztendők eredményeit és a tokiói felkészülés aktualitásait Kulcsár Krisztiánnak és Vékássy Bálintnak néhány nappal ezelőtt ismertette. Az eseményen részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Fábián László is.

Forrás: MÚSZ-MOB – Fotó: MOB/Szalmás Péter