Rasovszky Kristóf a FINA-nál is az év legjobbja, Hosszú Katinka második

Rasovszky Kristóf lett az elmúlt év legjobb nyíltvízi úszója a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA). A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a 22 éves magyar versenyző az egészéves teljesítményt értékelő kritériumrendszer alapján lett a legjobb.

Az előre kihirdetett pontértéktáblázat alapján a dél-koreai világbajnokságon öt kilométeren szerzett aranyérme mellett – amely a szakág történetének első magyar vb-diadala volt – tíz kilométeren elért negyedik, illetve a csapatversenyben szerzett hatodik helye, valamint az összetett világkupa-győzelem okán nagy fölénnyel végzett az első helyen.

Rasovszkynak ez már a második nagy egyéni elismerése a tavalyi esztendő alapján, legutóbb az európai szövetség (LEN) szavazásán lett a legjobb.

Az Európában első, illetve 2018-ban a FINA-nál is győztes Hosszú Katinka ezúttal második lett Sarah Sjöström mögött a női úszók között – itt a rövidpályás Eb-n elért aranyérmek semmit sem nyomtak a latba, kizárólag a FINA-eseményeken szerzett érmek, illetve a világkupa összetettje számított, valamint alapvető kritérium volt a világbajnoki aranyérem.

A győztesek a trófeák mellett 10 ezer dolláros jutalmat kapnak, amelyet várhatóan a decemberi, Abu-Dzabiban rendezendő rövidpályás-vb után sorra kerülő gálán vehetnek át, mivel a WADA Oroszországot elmarasztaló döntése miatt a mostani, Moszkvába tervezett eseményt le kellett mondani.

FINA Év sportolói 2019

Úszás:
Férfiak: Caeleb Dressel (amerikai),

Nők: Sarah Sjöström (svéd)

Nyíltvízi úszás:
Férfiak: RASOVSZKY KRISTÓF,

Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Műugrás:
Férfiak: Hszie Szi-ji (kínai),

Nők: Si Ting-mao (kínai)

Óriástoronyugrás:
Férfiak: Gary Hunt (brit),

Nők: Rhiannan Iffland (ausztrál)

Szinkronúszás:
Férfiak: Alekszandr Malcev (orosz),

Nők: Szvetlana Romasina és Szvetlana Kolesznyicsenko (oroszok, holtversenyben)

Vízilabda:
Férfiak: Olaszország,

Nők: Egyesült Államok

Forrás: MTI – Fotó: Archív