A férfi párbajtőr-válogatott is bejelentkezett a tokiói részvételért

Több fronton is világkupa-viadalon szerepeltek vívóink. A férfi párbajtőrözők egyéni számban melegítettek a csapatversenyre. Siklósi Gergely világbajnokhoz méltóan nyerte meg az egyéni versenyt.

A csapatverseny igen nagy fontossággal bírt az olimpiai részvétel felé vezető úton. Tudta ezt az Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású magyar gárda. Csehország és Hong Kong kötelező legyőzése után a nyolc közé jutással csak az „alapot” teljesítette a magyar alakulat.

A verseny előtti olimpiai rangsorban a mieink 25 ponttal, azaz alaposan le voltak maradva a tokiói kvótától az oroszoktól. És most a negyeddöntőben éppen velük találkoztunk. A képlet nagyon leegyszerűsödött – ha olimpiai reményeket táplálunk, akkor nyerni kell! Nyertünk 45:32 arányban.

Az elődöntő is hasonlóan fölényes volt, a fiúk Svájc ellen is egymást múlták felül, kétség sem férhetett a magabiztos, 45:34-es sikerhez. A döntőben a világelső, világbajnok francia válogatott következett, és a nap egyetlen szoros meccsén is összejött a győzelem.

Az utolsó asszóra egy tus előnnyel állt fel Borel Berta Danival szemben, ám a magyar 40:41 után négy egylámpás tust szúrt, majd 44:43-nál ismét, és már ünnepelhetett is a magyar csapat. Értékes aranyérmet nyertek a fiúk, és ezzel a 25 pontos hátrányból 11 pontos előnyt kovácsoltak az olimpiai részvételért legnagyobb riválisnak tűnő oroszokkal szemben. Két verseny még hátravan a kvalifikációból.

Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra összeállítású válogatott a 32-es tábla első fordulójából úgy jutott tovább, hogy ellenfele, a venezuelai együttes nem jelent meg a pástnál. A magyarok a nyolcaddöntőben 41:31-re győzték le a dél-koreaiakat, majd a legjobb nyolc között 45:36-ra kikaptak az olaszoktól. 

Ezután a japánoktól 45:39-es vereséget szenvedtek, végül a lengyelek ellen 40:33-ra győztek. A magyar válogatott a hetedik helyezéssel tartja előnyét két riválisával a lengyelek és németekkel szemben az olimpiai repülőjegyért folytatott csatában. A kvalifikációs időszakból már csak egy verseny van hátra, a sorozat február 23-án Kazanyban zárul.

A női párbajtőrözők a havannai világkupa-viadalon egyéniben lemaradtak a főtábláról. A csapatversenyben a Nagy Kinga, Kun Anna és Muhari Eszter vezérelte gárda Kuba elleni kötelező győzelemmel kezdett. Ezután a nyolcaddöntőben az észtek állták a lányok útját. A 9-16. helyért folytatott csatában végül a 12. hely jutott a lányoknak. Ebben a szakágban már nincs esély, hogy magyar vívó kijusson az olimpiára.

A férfi tőrözőknél is hasonló a helyzet. A párizsi világkupán egyedüli magyarként Dósa Dániel jutott fel a 64-es főtáblára, de ez volt számára a végállomás. A Dósa Dániel, Major Mátyás, Mészáros Tamás, Szemes Gergő összeállítású csapat pedig a 16. helyen végzett.

A kard szakágban most egyéni GP-versenyt rendeztek Montrealban. A férfiaknál legjobb magyarként Szilágyi Áron a hatodik helyen végzett. A júliusi hazai világbajnokság óta Szilágyi Áron csak a magyar bajnokságon lépett pástra – kétszeres olimpiai bajnokunk a vb után nem sokkal megkezdte a felkészülést, ám úgy határozott, nemzetközi versenyen csak 2020-ban indul.

A lányok viadalán Márton Anna és Pusztai Liza egyaránt a nyolcaddöntőben búcsúzott. A kardozók, ahol a férfiak és a nők is olimpiai kvótát érő helyen állnak a csapatok pontversenyében a férfiak februárban Varsóban, a hölgyek márciusban  Athénban folytatják majd a pontvadászatot.

Forrás: MOB – Fotó: hunfencing,hu