Súlyemelő-vb – Pócza Vajk Károly doppingolt, nem versenyezhet

Doppingolás miatt ideiglenesen felfüggesztették a súlyemelő Pócza Vajk Károly versenyengedélyét, aki így nem indulhat a pénteken kezdődő houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon – jelentették be csütörtökön a vb helyszínén.

A sportági világszövetség (IWF) doppingellenes bizottságának közlése szerint a magyar emelő – aki a 94 kilogrammos kategóriában szerepelt volna Amerikában – versenyen kívüli ellenőrzésen bukott meg az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolollal. Pócza az ügye lezárásáig nem versenyezhet.

Ez azt is jelenti, hogy a magyar férficsapat ötfősre apadt a vb-n, ahol Soóky Gergely, Baranyai János, Vaspöri Gábor, Gyurkovics Ferenc és Nagy Péter próbálja gyarapítani a tavalyi vb-n gyűjtött összpontszámot annyival, hogy Magyarország a houstoni viadal után is ott legyen a nemzetek pontversenyében az első 24 ország között, s így három kvótát szerezzen a jövő nyári olimpiára.

“Rettenetesen szomorú vagyok.” – nyilatkozott az MTI-nek az IWF-kongresszuson jelenlevő Ördögh István, a válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette, hogy Pócza Vajk gyakorlatilag az utolsó pillanatban került be a világbajnoki csapatba.

“Csak az utolsó két hétben volt ott velünk a tatai edzőtáborban.” – mondta a szakvezető a vétkes emelőről. Ördögh István úgy fogalmazott, hogy felnőtt emberről van szó, aki tudja, milyen következményei lehetnek egy ilyen felelőtlen lépésnek, mint amilyenhez folyamodott. A lehetséges szakmai következményre vonatkozó kérdésre pedig ezt válaszolta:

“Nagy valószínűséggel nem tudott volna hozzájárulni a magyar csapat összteljesítményéhez, de amit tett, az morálisan nagyon nem jó…”
Póczán kívül egy tajvani súlyemelő, Csin Ji Jang szintén nem megengedett segítséghez folyamodott a felkészülése közben, így ő sem indulhat el a houstoni versenyen.

Az IWF csütörtöki kongresszusán bejelentették, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált pozitív doppingesetei miatt Bulgária nem vehet részt a jövő nyári ötkarikás játékokon, Románia hasonló okból egy kvótát elveszít, s a holléti jelenlét bejelentési kötelezettségének többszöri megsértése – ennélfogva a doppingvizsgálatok elmulasztása – miatt nem indulhatnak a houstoni vb-n Guatemala, Honduras, Panama, Sierra Leone és Tádzsikisztán emelői.

 

MTI