Orosz doppingbotrány – Tiszeker Ágnes : A hitelesség forog kockán

A sport és a doppingellenőrzés hitelessége forog kockán, ha a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem kezeli kellő eréllyel és szigorral az oroszországi doppingbotrányt – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére.

Hangsúlyozta: a most “felrobbant doppingbomba” az NDK-s időket idézi, csak éppen nem utólag, hosszú évek elteltével akadnak fenn a rostán sportolók, edzők, sportvezetők, ráadásul a vádak szerint az orosz titkosszolgálatnak és állami vezetőknek is közük van az ügyhöz.

“Kemények a vádak, minták tűntek el vagy manipulálták a vizsgálatok eredményeit, félemlítettek meg vagy zsaroltak embereket, és olyan szervezetek életébe, munkájába szóltak bele, amelyeknek elvileg teljesen függetlennek kellene lenniük.” – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Hozzátette: “rendszerprobléma” van a sportban, a doppingellenőrzésben, a WADA is sáros, hiszen egy általa akkreditált laboratóriumban történhettek a törvénytelenségek, csalások.

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette WADA-vizsgálóbizottság a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség (VFLA) és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelynek elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A vizsgálóbizottság az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppinglabor akkreditációjának visszavonását kérte. Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

Tiszeker jelezte, hogy Pound hétfői bejelentése előrevetíti a jövőt is:

“Most az oroszokon van a sor, de hamarosan más országok és más sportágak is sorra kerülnek. Lesznek itt még meglepetések – tette hozza a MACS vezetője. – Az oroszok 90 százalékban egyetértettek a WADA-vizsgálat eredményével, elismerik, hogy szankcionálni kell, vezetőket kell lecserélni és szövetségeket átalakítani, ugyanakkor az állami beleszólással kapcsolatban további bizonyítékokat várnak.”

Tiszeker hangsúlyozta, hogy a MACS is érzékelte a WADA fokozódó szigorát.

“A magyar antidopping-rendszert, beleértve az ehhez kapcsolódó kormányrendeletet is, keményen ellenőrizték idén januártól októberig, és nemrégiben kaptuk meg az eredményt, hogy minden téren teljes mértékben megfeleltünk.” – mondta.

A WADA azok után kezdett nyomozásba az oroszok ellen, hogy tavaly a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják: az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva először visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A 350 oldalas WADA-jelentés – többek között – örökös eltiltást javasolt öt orosz atlétára, köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

 

MTI