Atlétikai vb: A kalapácsvető Halász Bence bronzérmes

A kalapácsvető Halász Bence bronzérmet nyert a budapesti atlétikai világbajnokságon vasárnap. A szombathelyi dobó másodszor állhatott fel vb-n dobogóra, 2019-ben, Dohában szintén harmadik lett.

A világranglistán negyedik és így a legelőkelőbb helyen jegyzett magyar atléta magabiztos teljesítménnyel jutott szombaton döntőbe, 78,13 méterrel elsőre túldobta a fináléhoz szükséges szintet.

Az Eb-második Halász a döntőben 80,82 méterrel kezdett, akárcsak a bemutatásnál, 30 ezer néző óriási bíztatása közepette. Amikor a kalapács a 80 vonalon túl ért földet, szinte felrobbant a stadion, zenget a Ria, ria, Hungária! Halász tavaly a eugene-i vb-n dobott először 80 méter fölött, 80,92-es egyéni csúcsát pedig a müncheni Eb-n érte el.

A magyar nehézatléta az első kör után vezetett a selejtező legjobbja (81,18), a kanadai Ethan Katzberg (80,18) és a kereken 80 méterrel kezdő, ötszörös világbajnok lengyel Pawel Fajdek előtt.

A második körben Halász a hálóba vágta a szert, a tokiói olimpiai bajnok Wojciech Nowicki pedig 80,70 méterrel feljött a második helyre. A harmadik sorozatban a magyar kalapácsvető 81,02 métert ért el, majd örömében kifutott edzőjéhez, hiszen megjavította egyéni csúcsát. A bírók azonban jelezték, hogy a kísérlet érvénytelen volt.

Innentől a 12 helyett már csak nyolcan folytatták, fordított sorrendben, azaz a leggyengébb eredménnyel álló dobott először és az éllovas Halász utoljára. A magyar versenyző ugyan ismét 80 fölé került (80,59), de Nowicki 80,83-mal átvette a vezetést.

Az ötödik sorozatban jött a 21 éves Katzberg és 81,25 méterrel – ami kanadai csúcs – az élre állt. Nowicki 81,02-vel válaszolt, de maradt második. Halász 79,94-gyel folytatta.

Az utolsó körben már nem változott az első három sorrendje, Halász kilépett.

Halász Bence a magyar atlétika 15. vb-érmét szerezte, és csatakozott a szintén kétszeres vb-érmes Gécsek Tiborhoz és Pars Krisztiánhoz.

Férfi kalapácsvetés:

1. Ethan Katzberg (Kanada) 81,25 m
2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,02
3. HALÁSZ BENCE 80,82

Rába Dániel és Varga Donát a selejtezőben kiesett.

Infó: MTI, Fotó: Derencsényi István/MTI)