Grappling: Újabb magyar kvóta a Küzdősportok Világjátékára

Magyar éremszerzés és újabb kvóta a Küzdősportok Világjátékára! A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) által Taskentben megrendezett World Combat Games kvalifikációs versenyén Magyarország újabb indulási jogot szerzett férfi gi 71 kilogrammban – adta hírül a Magyar Grappling Szövetség!

Ezzel eldőlt, hogy két magyar lehet ott az őszi multisport versenyen, amelynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont. Magyarországnak ugyanis korábbról volt egy kvótája, azt a világbajnokságon Tóth Alexa szerezte a no gi 58 kilogrammos mezőnyben.

Taskentben a férfi 71 kilogrammos kategóriában Lakatos Sándor és Tóth Zoltán indult . Mindketten ugyanazon az ágon bejutottak a kisdöntőbe, azaz a bronzért küzdhettek egymás ellen. Végül Lakatos Sándor harmadik lett, Tóth Zoltán pedig ötödikként zárt. Azt, hogy a Küzdősportok Világjátékán ki képviseli a magyar színeket ebben a súlycsoportban, az később dől el.

Üzbegisztán fővárosában további két ötödik helyezést szereztek a magyarok, Veres-Kovács Ádám (no gi 66 kg), és Orbán Balázs (no gi 92 kg) jóvoltából. A felnőttek között idén debütáló Laky Levente a no gi 84 kilogrammos mezőnyben a selejtezőben búcsúzott a küzdelmektől.

Kovács Gábor, a Magyar Grappling Szövetség elnöke úgy látja, sikeres időszakon vannak túl. „Az utóbbi időszakban kevés kivételtől eltekintve a világversenyeken mindig sikerült dobogós helyeket produkálni. Ez ezúttal sem volt másképp, igaz most egy érmet szereztünk, de ez annál értékesebb, mert ez Küzdősportos Világjátékok-kvótát jelent.” – értékelt Kovács Gábor.

Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők és a ruházat nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A küzdősportokat felvonultató multisport versenynek a szaúd-arábiai Rijád ad otthont október 21. és 30. között.

Infó és kép: Bányász Árpád