Torna / Draskóczy Imre: “Minden tekintetben előrelépés volt 2022”

Világbajnokság és Európa-bajnokság is volt a felnőtt női tornászok számára az idei esztendőben, így a hölgyek szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre eseménydús év végén értékelt, amelyben számos előrelépés volt. A szakvezető elégedett volt az idén tapasztaltakkal:

“A 2022-es év minden szempontból előrelépés volt a női válogatottnak, a női tornának. Ki szeretném emelni, hogy csapatban gondolkodunk, ennek tekintetében a legnagyobb eredmény, hogy a 14. helyen végeztünk a világbajnokságon, megközelítve a mezőny első tizenkét helyét, ami olimpiai kvalifikációt jelent. Ez – a sportágat tekintve – hosszú ideje az egyik legnagyobb előrelépés.” 

A szövetségi kapitány természetesen nem mulasztotta el egyénileg sem értékelni a hölgyeket.

“Egyénileg is remek eredményeket értünk el, hiszen Kovács Zsófia ugráson Európa-bajnoki címet szerzett. Ez mindenképpen az esztendő egyik csúcsa. 2022 jól kezdődött, hiszen Böczögő Dorina az év elején a Világkupa-sorozatban aranyérmet szerzett. A csapat az Eb-n a hetedik helyen végzett. Ezt követte a világbajnokság, ahol szintén sokat léptünk előre, hiszen a tizennegyedik helyen zártunk. Ez az előremutató folyamatot szeretnénk megőrizni 2023-ban is.”

Az Európa-bajnokságot követően egy sérüléshullám söpört végig a válogatotton, közben Bácskay Csenge Amerikában kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Kovács Zsófia és Székely Zója sérüléssel küzdöttek, így a vb-felkészülés korántsem volt zökkenőmentes.  A liverpooli vb-n aztán a a Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Szilágyi Nikolett összeállítású magyar válogatott a nemzetek versenyében az előkelő 14. pozícióban zárt. Kovács Zsófia pedig fináléba került gerendán, ezzel történelmi tettet hajtott végre, ugyanis legutóbb vb-n Ónodi Henrietta 1992-ben jutott a legjobbak közé ezen a szeren.

“A világbajnokság egyik kellemes – de korántsem előzmények nélküli – meglepetése Kovács Zsófi gerenda fináléja volt, amelyre hosszú idő óta nem volt példa. Ezeknek a szerepléseknek köszönhetően, azt hiszem, joggal tekintünk optimistán a jövő év elé. A sérüléseket tekintve Zója bokája már sokkal jobb, kezelésekre jár ugyan, de lassan rendbe jön, ugyanezt tudom elmondani Zsófiról is, bízom benne, hogy 2023-ban már teljesen egészségesek lesznek.”

A szövetségi kapitány végül azzal zárta mondandóját, hogy a válogatott tornászok esetében jelenleg egyesületi munka folyik, többen pedig már túl vannak a megérdemelt pihenőn. A fővárosi tornászok közül többen a két ünnep között, illetve az új év első hetében tartanak szünetet. Ezt követően, január második hetében már a válogatott is megkezdi a felkészülést a 2023-as viadalokra. 

Infó és kép: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat