Férfi torna Eb: Mészáros Eb-ezüstérmes talajon

Mészáros Krisztofer fantasztikus teljesítményt nyújtva a tornászok férfi felnőtt és junior Európa-bajnokságán Münchenben a felnőttek szerenkénti döntőjében talajon Eb-ezüstérmet szerzett. Mészáros ezzel élete első felnőtt Európa-bajnoki érmét nyerte a szerenkénti fináléban, és a magyar férfi tornasportban is ez az első Eb-2. hely talajon.

A tornászok müncheni Európa-bajnokságának záró akkordja a férfi felnőtt tornászok szerenkénti döntői voltak. A délutáni programban magyar részről Mészáros Krisztofer volt érdekelt, aki a selejtezőben az olasz Nicola Bartolinivel azonos pontszámot (14.500) ért el, a kiviteli pontszáma azonban az olasz versenyzőnek volt magasabb, így a győri sportoló másodikként került a talaj döntőjébe.

A fináléban Mészáros elsőként mutatta be gyakorlatát, amelyet nagyon pontosan, elegánsan adott elő, ezt a bírók 14.600 ponttal díjazták. Következett Bartolini (14.300), az ukrán Ilija Kovtun (14.233), majd a török Ahmet Onder (12.833), de egyikük sem tudta megelőzni a magyar tornászt, így az első négyes után még mindig a Győri AC kiválósága vezetett. A folytatásban egy újabb török, Adem Asil (13.366) sem tudta megszorítani Mészárost, ahogyan az angol Giarnni Regini-Moran sem (12.933), ekkor már biztos volt a magyar érem. Hetedikként a szer olimpiai bajnoka, az izraeli Artem Dolgopyat kiváló gyakorlatot mutatott be, amivel az élre ugrott (14.966). A finálét az angol Jake Jarman zárta, aki 14.433 ponttal a dobogó harmadik fokára állhatott, Mészáros Krisztofer pedig ezzel Európa-bajnoki ezüstérmes lett talajon.
Mészáros ezzel élete első felnőtt Európa-bajnoki érmét nyerte egyéniben (2020-ban a csapattal Eb-bronzérmes volt), és a magyar férfi tornasportban is ez az első Eb-2. hely talajon, eddig Gál Róbertnek (2005. Debrecen) és Guczoghy Györgynek (1983. Várna, 1987. Moszkva) volt Eb-bronzérme ezen a szeren.

Részletes eredménysor: https://results.mun.mev.atos.net/ECM2022/en/results/artistic-gymnastics/results-men-s-floor-exercise-fnl-000001-.htm

Mészáros Krisztofer: Nagyon boldog vagyok, el se tudom mondani mennyire. Szerencsére jól tudtam aludni, és reggel úgy keltem, hogy ezt a mai napot megnyomjuk. Úgy voltam vele, hogy ha a selejtezőben a második, a csapatdöntőben a harmadik legerősebb gyakorlat volt az enyém, akkor miért ne lehetne az enyém ma is ugyanilyen jó? Elsőnek szólítottak, amit annyira nem szoktam szeretni, de bíztam magamban és gyakorlatomban is. Majdnem végig vezettem a 14.600 ponttal, csak a regnáló olimpiai bajnok előzött meg. Amikor megláttam a saját pontszámomat, bíztam benne, hogy elég lesz a bronzéremhez, mert sok jó tornász volt még utánam. A többi ellenfelem, akikkel beszéltem, azt mondták, hogy nagyon elfáradtak, én annyira nem, azt gondolom, hogy jól fel tudtam készülni, minden összejött, elégedett vagyok. Van egy bejáratott rutinom, amit a sportpszichológusommal együtt dolgoztam ki, előre eltervezem a napomat, és igyekszem mindent a szerint csinálni, ez is rengeteget számít nekem. Nagyon örülök, hiszen 2005-ben volt hasonló érem, pontosabban egy bronz talajon, bízom benne, hogy még tovább tudok javulni, és nemcsak talajon, hanem a többi szeren is.

Kovács István, szövetségi kapitány: Ez fantasztikus! Nagyon jó gyakorlatot csinált a Titi! Pontos volt, odafigyelt. Csütörtökön volt hat szer, a csapatdöntőben hat szer és most ez a gyakorlat, tökéletes volt. Nagyon örülök neki. Ez a legjobb Eb férfi eredmény talajon, korábban bronzig jutottunk, elképesztő. A juniorok is hoztak ma egy bronzérmet, tegnap Molnár Botond egy aranyat is, a csapatok hatodik helyeket, ez pedig azt jelenti, hogy a csapatok jó helyeken vannak. A világbajnokságig nagyon kevés idő van, de talán ezen lehet javítani, biztos, hogy mindenki nagy lendületet kap, bár vb már egy másik kategória, az egészen biztos.

Szűcs Róbert, férfi válogatott vezetőedzője, Mészáros edzője: Őszintén szólva én ezt álmaimban se nagyon gondoltam. A döntőben bíztam, nem feltétlenül a talajban, de bíztam. A felkészülés nagyon jó volt, bár Titinek volt egy sérülése még áprilisban, onnan vissza kellett jönni, amiben rengeteg munka volt. A leérkezéseket külön nagyon sokat gyakoroljuk, emellett Krisztofer nagy előnye, hogy jól tájékozódik a térben, ezek mind-mind nagyon sokat jelentenek talajon. Ráadásul nem az a félős fajta, erős volt a mezőny, ezzel együtt jól kezelte a nyomást. Nagyon jó versenyzőtípus, rengeteget fejlődött a korábbiakhoz képest, akár az előző Eb-hez képest is. Szeretnénk még előrébb kerülni, csak ez lehet a cél a továbbiakban. Most egy hét pihenés, aztán megyünk tovább.

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Fantasztikus volt Titi, remek gyakorlatot mutatott be, az izraeli szerintem élete gyakorlatát csinálta, a dupla szuplé dupla csavarral, az egyik legnehezebb elem talajon. Titi is élete legjobbját nyújtotta, nagyon örülünk az ezüstéremnek, azt kell mondani, megérdemelte az izraeli az első helyet. A férfi-női Európa-bajnokságot nézve nyertünk a felnőtteknél egy arany- és egy ezüstérmet, a junioroknál egy arany- és egy bronzérmet szereztünk, és még ott a sok jó helyezés, nagyon büszkék vagyunk. Úgy zárjuk ezt az Eb-t, hogy másképp néznek a sportágunkra, jó reklámja volt ez most a magyar tornasportnak. Rengeteget edzettek a versenyzők, a gárda szerencsére fiatal, szeretnek együtt dolgozni, fényes jövő van előttünk és az egész magyar torna előtt. Úgy érzem, a magyar tornában most egy új időszak következik mind férfi, mind női vonatkozásban. Nagyon köszönjük mindenkinek, a versenyzőknek, edzőknek, szakvezetőknek, és a teljes személyzetnek, közöttük az orvosoknak, gyúróknak és még sorolhatnám. Ez egy igazi, közös munka volt.

Altorjai Sándor, delegációvezető: Krisztofer nagyszerű volt. Megverte a világbajnokot, és csak az olimpiai bajnok előzte őt meg. Nagy klubba lépett ezzel Krisztofer, hiszen mondhatni két világbajnok közé lépett be. Nagyon boldog vagyok a teljes csapat teljesítménye miatt. Ezt előre, látatlanba biztosan aláírtam volna. Ami pedig a legfontosabb, hogy ebben a csapatban van még potenciál a fejlődésre. Úgy indultunk, hogy az Eb egy felkészülési állomás a világbajnokságra. Úgyhogy igazából nincs más hátra, mint előre a világbajnokságra. Remélem a fiúk is, a lányok is tudnak még fejlődni. Bízom abban, hogy tudjuk majd teljesíteni azokat a feltételeket, amelyekkel a 2023-as végső kvalifikációs vb-n is ott leszünk. Számolni kell majd velünk, ez biztos. Afelől nincs kétségem, hogy ezek az eredmények a munkának köszönhetők. Az áll majd a dobogón, aki a legtöbbet dolgozik, én ebben hiszek. A rengeteg munkának köszönhető az, ha jön egy váratlan versenyhelyzet, akkor a tornász fog tudni úgy teljesíteni, ahogyan azt elvárják. Az ifik is remekeltek, Molnár Boti, Závory Szilárd is, ráadásul a kora miatt ő még egy junior Eb-n indulhat.

Berki Krisztián, MATSZ-sportigazgató: Nehéz még a szavakat megtalálni erre a csodálatos eredményre, látszott mindenkin, hogy igazi sportemberhez méltó hozzáállással viselkedik, és tényleg a legnagyobb elismerés jár minden magyar versenyzőnek azért, hogy ezeket az eredményeket hozták. Én is személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy ehhez hozzá tudtam talán tenni, de legalábbis a részese lehetek mindennek. Kívülről érdekes volt így izgulni a többiekért, más, nehezebb, mint versenyzőként. Akkor tudtam mire vagyok képes, és azt meg kellett mutatnom. Sportvezetőként az előkészületekbe látok csak bele, ott tudok segíteni. Nagyon örülök, hogy érmest ünnepelhetünk újra, és a csapat amilyen irányba tart-tartanak, ez nagy dolog. Amikor pedig az aranyérmeseknek – Kovács Zsófinak és Molnár Botondnak – szólt a himnusz, az pedig egészen fantasztikus és semmihez sem hasonlítható érzés volt.

Infó és kép: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat