Torna: Sikeres év volt az idei

Évet értékelt Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára, aki a sportszakmai eredmények mellett a sportdiplomáciai sikerről is tájékoztatott. A szakembernek volt miről beszámolnia, hiszen az idei esztendőben sok szakág sporttörténelmi eredményeket ért el, vagy olyan szerepléseknek örülhetett, amelyekre évtizedes távlatokban volt csak példa, kezdve a tornászok Japánban megrendezett világbajnokságával.

“A tornászoknak hála, a Távol-Keleten jó eredmények születtek, hiszen a férfi és a női összetettben egyaránt voltak finalisták, továbbá két női szerenkénti döntőnk is volt. Mészáros Krisztofer (képünkön) a 14. helyet szerezte meg, míg a női szerenkénti fináléban két ötödik pozícióval zártunk: Kovács Zsófia felemáskorláton – aki egyébként a tokiói olimpián is bemutatkozott -, míg Bácskay Csenge ugráson hozta ezt a helyezést, ami remek a maga nemében.”

A ritmikus gimnasztikát tekintve is eredményes esztendőt tudhat maga mögött sportág, hiszen Pigniczki Fanni kiváló teljesítményt nyújtva jutott ki 21 év után az olimpiára, majd a világbajnokságon is remekelt.

“Fanni már az olimpiai kvalifikációval is nagy bravúrt tudhat magáénak. Ez hatalmas elismerés nemcsak neki, hanem a teljes hazai szakágnak. Ezt követte a világbajnokság, ahol a 14. helyen végzett összetettben, szalaggal pedig 10. helyet szerezte meg, ezzel beállította Fráter Viktória 1995-ös, bécsi vb-n elért eredményét.”

Az aerobikosok is kitettek magukért, hiszen az Európa-bajnokság mellett világbajnokságon is részt vettek, ráadásul mindkét világversenyről számos éremmel tértek haza, többek között vb-ezüsttel és Európa-bajnoki címekkel.

“Az aerobik szakággal, bár nem olimpiai sportág, stabilan a világ élvonalába tartozunk. Az idei eredményeket végignézve büszkén mondhatom, hogy nagyszerűen teljesítettek, ráadásul a jövő évi Világjátékokra az összes elérhető kvótát megszerezték. Így 2022-ben ott is izgulhatunk értük.”

A sportsikerek mellett sportdiplomáciait is elkönyvelhetett a magyar tornasport, hiszen a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) Antalyában rendezett tisztújító kongresszusán Altorjai Sándort beválasztották a nemzetközi szövetség döntéseit meghozó szervezetbe, a FIG Councilba.

“Ez a közgyűlés még tavalyról lett elhalasztva az idei esztendőre. Európából mindössze 7 fő kerülhet be ebbe a grémiumba, és olyan nemzet sportvezetőit sikerült megelőzni, mint a francia vagy a német. Sok tervem és célom van az elkövetkezendő időszakra, amelyeket szeretnék megvalósítani.”

Infó és kép: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat