Ritmikus gimnasztika: Olimpikonok sikeres workshopja

Az újdonsült olimpiai bajnok ritmikus gimnasztikázó, az izreaeli Linoy Ashram a 21 év után magyar olimpiai kvótát szerző Pigniczki Fannival tartott közös workshopot, amelyet sajtótájékoztatóval egybekötve a Mom Sportban rendeztek. A két olimpikon délelőtt a gyermek és serdülő korosztály számára vezetett szertechnikai bemutatót, a fiatalok pedig nagy elánnal igyekezték lemásolni a “nagyok” gyakorlatait, illetve ellesni egy-két trükköt.

A délelőtti bemutatót követően megtartották a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) 2019-es és 2020-as éveinek díjátadóját is, ahol az elmúlt esztendők legjobbjait díjazták. Ezt követően egy kötetlen félórás sajtóbeszélgetés következett a ritmikus gimnasztikára jellemző Kiss and Cryban, amelyen Izrael első női olimpiai bajnoka, Linoy Ashram, edzője, Ayelet Zussman, valamint az olimpikon Pigniczki Fanni és Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke vett részt, ahol több kulisszatitokra is fény derült, amelyet a részt vevő gyerekek is figyelemmel kísértek. Többek között arra, minek köszönhető Ashram sikere, és hogy mennyiben változott meg az élete az olimpiai aranya óta, továbbá túlzás nélkül állítható, hogy a kétszeres Európa-bajnok Izrael első számú példaképei közé tartozik, szinte egy lépést se tud tenni anélkül, hogy meg ne állítanák. A sajtóbeszélgetést követően a sportolók készséggel álltak a média rendelkezésére. A program a felnőtt és junior korosztály számára bemutatott elemekkel zárult.

Linoy Ashram, olimpiai bajnok: Nagy élmény itt lenni a kicsikkel, ezen a workshopon. Most, hogy így végignézek rajtuk, egészen elbűvölőek, nagyon aranyosak és szorgalmasak. Bízom benne, hogy valamennyit tudok nekik segíteni pályafutásuk ezen szakaszában. Eszembe jut, amikor én kezdtem ezt a sportágat, nem voltam kiemelkedően tehetséges. Számomra nem kérdés a motiváció, mert nagyon szeretek versenyezni, és amikor kiállok a szőnyegre, automatikusan mennek a jól begyakorolt mozdulatok.Ha magam alatt vagyok csak sétálok és zenét hallgatok. Amióta megnyertem az olimpiát, óriási szeretet vesz körül otthon, mindenhol megállítanak, mindenki “szeretne belőlem egy kicsit “ – legalábbis az edzőm ezt így szokta nekem megfogalmazni.

Pigniczki Fanni, olimpikon: Hihetetlen érzés volt ott állni Linoyjal a színpadon, néha még én magam is oldalra pillantottam, hogy tényleg itt van-e mellettem egy olimpiai bajnok. Régóta figyelemmel követem a pályafutását, és bár eddig nem igazán volt alkalmunk jobban megismerni egymást, most végre erre is sor kerülhetett. A hivatalos program mellett városnézésre és vásárolni is elmegyünk.

Ayelet Zussman, edző: Soha nem gondoltunk az olimpiai aranyéremre Linoyjal, ezzel együtt természetesen nagyon boldogok voltunk, amikor megtudtuk, hogy sikerült. Igazán könnyű vele együtt dolgozni, hallgat a tanácsaimra, és odafigyel arra, amit mondok. Már egy tekintetből is megértjük egymást, tudom, érzem, mire van szüksége, volt, hogy edzés is elmaradt, és inkább elmentünk a tengerpartra sétálni.  A fiataloknak azt tudom tanácsolni: dolgozzanak keményen, figyeljenek az edzőjükre, segítsék egymást, és tanuljanak a kudarcokból, és akkor bármi lehetséges.

Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke: Amikor  Linoy megnyerte az olimpiát, azonnal felmerült bennem a gondolat, hogy meghívjuk őt és edzőjét, ugyanis évek óta jó viszonyt ápolunk velük és a teljes izraeli szövetséggel. Nagyon örülök annak, hogy eleget tettek a kérésnek, és eljöttek ide hozzánk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ettől az egy órától jelentősen javulnak az egyéni teljesítmények, inkább az élmény, az attitűd az, ami segítheti a versenyzőket, hogy látják azt, hova juthatnak el. 

Infó és kép: Kaszala Claudia és a Sajtócsapat