60 éves az olimpiai bronzérmes tőrvívó, Busa István

Az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia évében, május 31-én ünnepli 60. születésnapját Busa István kétszeres olimpikon tőröző. A szöuli olimpián csapatban bronzérmes vívó állt világbajnokságon és kontinensviadalon is dobogón.

Busa István 1961. május 31-én született Kecskeméten. Csepeli vívósikerei előtt az alföldi városban ismerkedett meg a sportággal, ahol a mai napig az egyik legeredményesebb vívóként tartják számon. A hetvenes évek végén az ifjúságiak mezőnyében már mutogatta oroszlánkörmeit a magyar bajnokságokon, igazi felnőtt sikereit azonban a nyolcvanas évek második felében kezdte jegyezni; 1984-től tagja a válogatott keretnek.

Kiemelkedőbb eredményei közt 1987-ben, a lausanne-i világbajnokságon csapatban bronzérmes lett, csak úgy, mint egy évvel később, a szöuli olimpián. Az 1991-es bécsi Európa-bajnokságon egyéniben és csapatával is a verseny győztese lett.

(A szöuli olimpián bronzérmes magyar tőrcsapat tagjai; balról Érsek Zsolt, Szekeres Pál, Szelei István, Gátai Róbert és Busa István.) 

Szöul után tagja volt a barcelonai tőrcsapatnak is, amely a 4. helyen zárt, egyéniben a 27. helyen fejezte be a versenyt. Élsportolóként a kilencvenes évek közepén még pástra lépett. Az elmúlt évtizedben, 50 éves kora felett veterán versenyeken indult, ekkor már a Kecskeméti Repülő és Vívó Sportegyesület színeiben.

(A barcelonai olimpián 4. helyezett magyar tőrcsapat tagjai; balról Busa István, Kiss Róbert, Érsek Zsolt, Gátai Róbert és Németh Zsolt.)

Isten éltesse Busa Istvánt!

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Kisbenedek Attila, Németh Ferenc