Elindult a tokiói fáklyaváltó

Március 25-én elindult a tokiói olimpia fáklyaváltója. A láng 47 japán prefektúrán halad át. A világ legidősebb élő embere, a 118 esztendős Kane Tanaka is viheti majd a fáklyát.

Az olimpiai fáklyaváltók története egészen az 1936-os berlini olimpiáig nyúlik vissza. A már akkor Olümpiában meggyújtott láng 3000 ember segítségével jutott el az ötkarikás eseménynek helyt adó Berlinbe. A láng útja Magyarországot is érintette.

A 2021-es fáklyaváltó a „Hope Lights Our Way” (a remény ragyogja be utunkat) elnevezést kapta. A láng 2020. március 12-én lobbant fel az ősi Olümpia városában. Bár Görögországból Japánba utazott, a koronavírus-járvány miatt nem tudott elindulni az eredetileg tavalyra tervezett, egész Japánon átívelő útjára. Azóta az olimpia tüzét Fukusimában őrizték, majd kiállították a Japán Olimpiai Múzeumban is.

Idén 10 000 önkéntes 121 napon keresztül adja egymásnak a lángot Japán-szerte, mielőtt megérkezne a végső állomáshelyére, Tokióba. A váltó résztvevői átlagosan 200 métert tesznek meg a fáklyával, mielőtt továbbadják azt. A 10 000 önkéntes a legkülönbözőbb területekről érkezik majd, a legkülönbözőbb személyes motivációkkal. Közéjük tartozik Nakagawa Kiku, akinek a dédapja készítette az 1964-es tokiói olimpia fáklyáját, de a CNN információi szerint a világ legidősebb élő embere, a 118 esztendős Kane Tanaka is hordozhatja majd a lángot.

Kane Tanaka 1903-ban született, kétszeres ráktúlélő, átvészelte 2 világháború és 2 világjárvány viszontagságait is. A japán hölgy nagyon kedveli a szénsavas üdítőket, a fáklyaváltót pedig családjától ajándékba kapott új sneakerében fogja teljesíteni. A táv nagy részén rokonai tolják majd kerekesszékében, de Tanaka eltökélte: az utolsó métereket saját lábán teszi majd meg, mielőtt továbbítja az olimpiai lángot a következő fáklyavivőnek.

Először az 1928-as amszterdami olimpián gyújtottak olimpiai lángot, 1936-ban, a berlini olimpia előtt volt először fáklyaváltó. Magyarországon 1936-ban, 1972-ben, a 2017-es EYOF és a 2019-es Európa Játékok előtt rendeztek váltófutást nyári olimpia előtt, vagy olimpiai jellegű multisport-esemény alkalmával.

Forrás: magyarock.hu, MOB, Tokyo2020.org, CNN – Fotó: Getty Images, MTI/AP