Magyarország rendezi az idei öttusa Világkupa-döntőt

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetése bejelentette: a dél-koreai szigorú karanténszabályok miatt Szöul helyett Magyarország rendezheti meg a május 13. és 16. között megrendezésre kerülő Világkupa-döntőt, amely az utolsó előtti kvalifikációs esemény lesz a tokiói ötkarikás játékok előtt.

A nemzetközi szövetség vezetése a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyen történt sportdiplomáciai egyeztetések után hozta meg ezt a fontos döntés, amelyről Klaus Schormann úgy nyilatkozott: köszönetet mond a magyar szervezőknek a „hihetetlen támogatásért.”

Az új helyszín kijelölésére azért volt szükség, mert a dél-koreai szigorú karanténszabályok jelentős logisztikai és pénzügyi kihívások elé támasztották volna az öttusasportot, így májusban Magyarország fogadhatja azt a 36 férfi és 36 női sportolót, aki kvalifikációt szerez a Világkupa-döntőre.

Magyarország így három kulcsfontosságú eseménynek ad otthont 2021-ben, hiszen a március 24. és 28. között rendezendő világkupa, az április 22. és 25. közötti New Format tesztverseny után a Világkupa-döntő is hazánkba kerül.

„A UIPM vezetése nevében szeretnék köszönetet mondani közeli barátainknak a magyar öttusa mozgalomban és a tágabb sport- és politikai vezetésnek is azért, hogy hihetetlen támogatást biztosítottak sportágunknak ebben a nehéz időszakban. A magyar fedett pályás versenyen járva láttam a szervezés magas színvonalát, amelyet a sportolók és az edzők is nagyra értékeltek, és jó hír globális közösségünk számára, hogy ismét Magyarország lesz a házigazdája a Világkupa-döntőnek” – mondta Klaus Schormann, aki hozzátette: nagy várakozással tekint a közelgő budapesti és szófiai világkupa-versenyekre, amelyeken természetesen fokozott figyelmet fordítanak az adott kormányok pandémiával szembeni küzdelmére, hiszen a részvevők egészsége és biztonsága továbbra is az elsődleges és irányadó.

„Óriási megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is a szervezőbizottság számára egy ilyen rangos esemény megrendezése, de élvezzük a sportvezetés, az EMMI támogatását, bizalmát, ami szükségszerű ahhoz, hogy ennyi versenyt rendezhessünk, és a nemzetközi öttusaélet számára segítőkezet biztosítsunk ebben a rendkívüli pandémiás helyzetben. A nemzetközi szövetség törekvése az, hogy a kairói világbajnokságot leszámítva az összes fontos olimpiai kvalifikációs versenyt Európában tartsa, így a más kontinensekről érkező nemzetek öttusázói a versenyekkel, edzőtáborokkal együtt ezen a kontinensen tudják tölteni a kairói világbajnokságig hátralévő időszakot. Szakmai szempontból nagy lehetőség számunkra a budapesti világkupa és a világkupa-döntő megrendezése is. A helyszínnel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy előrehaladott megbeszéléseket folytatunk Székesfehérvárral, amely komoly bázisa a magyar öttusasportnak és felkészült egy ilyen rangos esemény lebonyolítására” – mondta dr. Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke.

Infó: pentathlon.hu