Fedett pályás öttusa idénynyitó: Tizenhárom magyar jutott a férfi döntőbe

Tizenhárom magyar jutott a férfiak keddi döntőjébe a budapesti fedett pályás nemzetközi idénynyitó öttusaversenyen.

A vasárnapi selejtezőben két csoportban küzdött a 74 fős mezőny, mindkettőben 13 hazai öttusázó kapott helyet a külföldi ellenfelek mellett. A fináléba a csoportok első 15-15 helyezettje, valamint a további hat legjobb eredményt elérő versenyző került.

Az A csoport élén végzett a mindössze húszéves Bőhm Csaba, aki  a 11. helyről vágott neki az utolsó, futásból és lövészetből álló kombinált számnak. Az automatikus továbbjutást jelentő 15 között végzett az olimpiai kvótás Demeter Bence, valamint Tamás József, Gáll András, Regős Gergely és Koleszár Mihály is.

A B csoportban a 2019-es budapesti világbajnokság győztese, a francia Valentin Belaud lett az első, itt Kardos Bence volt a legjobb magyar a harmadik helyével, de automatikusan került a keddi folytatásba Szép Balázs, Marosi Ádám, Kasza Róbert, Gyurka Márk Manó, Viczián Bence is, Bereczki Richárdnak pedig a 18. hely is elég volt pontszáma alapján a fináléhoz.

Martinek János, a férfi válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta, hogy egy-két gyengébb vívóteljesítmény okozott neki csalódást, összességében azonban elégedett a látottakkal.

“Sok fiatal szerzett meglepetést a jó szereplésével, Gáll András, Koleszár Mihály, Viczián Bence és Gyurka Márk külön dicséretet érdemel” – összegzett röviden a kapitány, aki kiemelte: a döntőbe jutott magyarok közül öt junior és egy ifjúsági korú.

Hétfőn a női finálét rendezik a koronavírus-járvány miatt zárt kapus Peridot nemzetközi viadalon. A mezőnyben nyolc magyar is lesz: Kovács Sarolta, Guzi Blanka, Alekszejev Tamara, Simon Sarolta, Réti Kamilla, Gulyás Michelle, Erdős Rita és Kovács Eszter. Az úszást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában, a lovaglást a Nemzeti Lovardában, a vívást és a lövészettel kombinált futást pedig a BOK Csarnokban bonyolítják le.

MTI