Elbúcsúztatták Pazár Sándort

Pénteken  a Rákoskeresztúri Újköztemetőben végső búcsút vettek Pazár Sándortól, a Budapesti Spartacus SC egykori elnökétől, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagjától.

A néhai sportvezetőt Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke, a MOB alelnöke búcsúztatta; a szertartáson a SOSZ vezetői, pályatársak és klubvezetők mellett részt vett Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is. A esemény résztvevői átvehették azt a könyvet, amely Pazár Sándor írásai alapján, Dávid Sándor szerkesztésében mutatja be a Spartacus 60 évét. 

Pazár Sándor 2021. január 6-án, életének 87. esztendejében hunyt el.

„Egy meghatározó sportegyesület korszakos elnökét búcsúztatjuk ma… A Budapesti Spartacus és annak elnöke, Pazár Sándor a nagyszerű bajnokokkal, a versenyzőket felkészítő edzőkkel és a klub munkatársaival közösen sporttörténelmet írt.” – fogalmazott búcsúbeszédében a SOSZ elnöke, aki a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság nevében búcsúzott Pazár Sándortól.

Deutsch Tamás búcsúbeszéde:  

Tisztelt Gyászoló család,
Tisztelt gyászoló gyülekezet,
Hölgyeim és Uraim!

Egy meghatározó sportegyesület korszakos elnökét búcsúztatjuk ma. Pazár Sándor elnök úr 1966-tól közel fél évszázadon át vezette a Budapesti Spartacus sportegyesületet. A piros-fehér klub a 70-es, a 80-as és a 90-es években, majd 25 éven keresztül az egyik legnagyobb és legeredményesebb magyar sportegyesület volt. Az egyesületnek a legsikeresebb időszakában több mint húsz sportágban volt szakosztálya. A klub első olimpiai bajnoka Molnár Endre vízilabdázó volt 1976-ban. A női kézilabdacsapat 1960 és 1986 között kilencszer nyert magyar bajnokságot, 1981-ben a Kupagyőztesek Európa Kupáját is elhódította. A férfi kézilabda együttes ötszörös magyar bajnok volt. A magyar sport olyan óriásai tartoztak mások mellett az egyesülethez, mint Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes, a világverő asztaliteniszezők, a hetvenes években világbajnoki címeket szerző Jónyer István és Klampár Tibor, vagy a teniszben a világranglista első tíz helyezettje közé került Temesvári Andrea, és a sakkolimpiai bajnok Csom István. A Spartacus legkiválóbb sportolói 8 olimpiai-, 15 világ- és 39 Európa-bajnoki címet szereztek.

A Budapesti Spartacus és annak elnöke Pazár Sándor a nagyszerű bajnokokkal, a versenyzőket felkészítő edzőkkel és a klub munkatársaival közösen sporttörténelmet írt. A Budapesti Spartacus a Nemzeti Torna Egylettel, vagy a Magyar Athletikai Clubbal egyetemben egyik főszereplője a magyar sporttörténelemnek. Az NTE és a MAC története, miként a Spartacusé is, idővel ugyan véget ért, de az eredményeik, a sikereik és a teljesítményük mindig meghatározóan fontos alkotóelemei lesznek a magyar sportnak.

A Budapesti Spartacus 1989-ben az egyik alapítója volt a Sportegyesületek Országos Szövetségének. Pazár Sándor 20 esztendőn át a SOSZ általános alelnökeként segítette szövetségünk munkáját. Pazár Sándor évtizedeken keresztül a magyar sport sikereiért a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként is dolgozott.

Tisztelt Gyászolók!

Egy ismert tévés személyiségtől származik a híressé vált mondat, amit a nevét viselő showműsor adásainak a végén mondott el: „ez a műsor nem jöhetett volna létre, a” – és itt felsorolta a műsor szponzorait – „támogatása nélkül”. Mindez valójában nem csupán egy szellemes műsorvezetői megfogalmazás volt, hanem mély életbölcsesség: nincs ugyanis olyan kimagasló teljesítmény, világraszóló siker, az emberek széleskörű elismerését kiváltó eredmény, amelynek megszületésében az ismert alkotó, a színpadon, a rivalda fényben álló neves szereplő, a dobogó tetején az aranyérmet átvevő sportoló mögött ne lennének olyanok, akiknek a közreműködése, a támogatása nélkül a siker, a győzelem nem jöhetett volna létre. Mondjuk ki világosan és egyértelműen, a Budapesti Spartacus sikerei, a bajnokok győzelmei nem jöhettek volna létre Pazár Sándor nélkül.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság nevében búcsúzom Pazár Sándortól.

Tisztelt Elnök úr, nyugodj békében!

Pazár Sándor 1933. szeptember 29-én született Budapesten. A Budapesti Spartacus elnökeként az 1980-as, 90-es években jelentősen hozzájárult a fővárosi klub sikereihez, noha kötődése az egyesülethez már a hatvanas évek végétől datálódik, 1966-tól volt annak első embere. A sportvezető a tapasztalataival, kapcsolataival több olimpiai cikluson keresztül volt egy eredményes fővárosi egyesület vezetője.

A Sportegyesületek Országos Szövetségének két évtizeden keresztül volt alelnöke; a szervezet alapítóinak egyike, miután 12 egyesület között a „Szpari” is részt vett az 1989-es létrehozásában. 

Pazár Sándor hosszú éveken keresztül – már a nyolcvanas években is – a Magyar Olimpiai Bizottság tagja volt, egészen 2005-ig. Az atlantai olimpia évében, 1996-ban MOB Érdeméremmel ismerték el munkásságát, haláláig az ötkarikás szervezet tiszteletbeli tagja volt.

Forrás: MOB-sosz.hu – Fotó: Róth Tamás