Thomas Bach biztos a tokiói olimpia megrendezésében, „nincs B terv”

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke biztos benne, hogy a terveknek megfelelően megrendezik nyáron a tokiói olimpiát. A NOB első embere a Kyodo Newsnak mondta el, hogy nincsen B terv, a nyári játékokra sor kerül és az ázsiai szigetországban is romló járványhelyzet ellenére a japán szervezők is eltökéltek a lebonyolításban.

„Nincs okunk azt hinni, hogy július 23-án nem nyitjuk meg az olimpiát az Olimpiai Stadionban.” – jelentette ki határozottan a csütörtökön megjelent interjúban Thomas Bach. Ehhez hozzátette, abban is biztos, hogy a versenyeket biztonságosan és sikeresen rendezik majd meg Tokióban.

A NOB első embere ugyanakkor az interjúban arra is tett utalást, hogy csökkenthetik a látogatók számát, mondván, a NOB-nak „rugalmasnak” kell lennie és „áldozatokat” kell hoznia a folyamatban résztvevő emberek egészségének megóvása érdekében.

Frissítés…

Thomas Bach szerint az egész olimpiai mozgalom egységes abban, hogy idén júliusban és augusztusban megrendezzék az ötkarikás játékokat Tokióban. A NOB első embere abból az alkalomból küldött péntek este videoüzenetet a világnak, hogy fél év múlva kezdődik a nyári olimpia a japán fővárosban.

„Hat hónappal a játékok előtt az egész olimpiai mozgalom előretekint a július 23-ai megnyitóünnepségre. Ma volt alkalmam beszélni a 206 nemzeti olimpiai bizottság vezetőivel, mindannyian teljes mértékben elkötelezettek és várják a játékokat. Élvezzük a japán kormány teljes támogatását. Azon dolgozunk, hogy minden lehetséges forgatókönyvet előkészítsünk, amelyekkel idén július-augusztusban szembesülhetünk. Amikor eljön az ideje, eldöntjük, hogy mely eszközökre van szükségünk egy adott helyzetben.” – mondta pénteken Thomas Bach.

A NOB elnöke üzenetében prioritásnak nevezte, hogy a játékokat biztonságossá tegyék minden résztvevő számára. Több variánst említett, amelyek lehetővé teszik az olimpia megrendezését a járvány közepette is, és a pandémiával szembeni hatékony fellépést szolgálják, köztük olyan kérdések tisztázása révén, mint a tesztelés, a vírus elleni oltás, az utazások, a karanténszabályok vagy a nézők jelenléte a versenyek helyszínein.

Forrás: MTI-MOB – Fotó: NOB/Greg Martin