MATSZ: Rangos versenyek a szakágaknál

Összeálltak a MATSZ-hoz tartozó szakágak – így az aerobik, az akrobatikus torna, a ritmikus gimnasztika és a gumiasztal – 2021-es évre vonatkozó versenynaptárai is, amelyek természetesen a Covid19-járvány miatt módosulhatnak.

A ritmikus gimnasztikázók számára hazai megmérettetésekkel kezdődik az év. Az olimpiai kvalifikáció miatt kiemelten fontos Világkupa-sorozat áprilisban, Szófiában veszi kezdetét, ezt követi Taskent, májusban Baku és Pesaro. Szintén a kvótaszerzés szempontjából kiemelten lényeges viadal lesz a várnai Európa-bajnokság. Júliusban és augusztusban az ötkarikás játékok miatt nem rendeznek más versenyt. Az év második felében a Gymnasiadét leszámítva már csak hazai megmérettetések várnak a sportolókra.

Az aerobikosok számára márciusban indul a versenyszezon, a Magyar Kupa első fordulójával, amelyet a portugáliai Világkupa követ. Májusban az MK második köre és a bakui világbajnokság következik. A nyári pihenő után októberben a Magyar Kupa harmadik etapja, novemberben pedig a sorozat fináléja jön.

Az akrobatikus tornászok számára az egyesületi versenyekkel indul az év. A magyar bajnokságot májusban, a fővárosban tartják. A tervek szerint augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor – a pandémia miatt tavaly elmaradt – az Acro Cup névre keresztelt nemzetközi viadalra, amelynek Budapest ad otthont. A nemzetközi versenyek már februárban elindulnak, a tervek szerint tavasszal: Oroszországban, Portugáliában, Belgiumban és Bulgáriában is lesz Világkupa. Júniusban Svájcban lesz a világbajnokság, októberben pedig Olaszországban az Eb.

A gumiasztal szakág áprilisban egy hazai viadallal, a Dunaferr Kupával kezd, amely minden bizonnyal jó felkészülési alap lesz a hónap végi Szocsiban rendezendő kontinensviadalra. Az év második felében korosztályos és felnőtt világbajnokság is lesz, mindkettő Bakuban. Az esztendő a magyar bajnoksággal zárul.

A részletes versenynaptárak az alábbi linkre kattintva elérhetők: https://matsz.hu/matsz/versenynaptar  

Infó: Kaszala Claudia