A debreceni világliga jól szolgálta a vízilabda-válogatott olimpiai felkészülését

Hosszú idő után színvonalas nemzetközi vízilabdatornát rendeztek Debrecenben. A világ legjobb férfiválogatottjai küzdöttek a medencében a világliga európai selejtezőjében.

Magyarország egy fiatal, sikerre éhes gárdával szerepelt a tornán. Az elmúlt év Európa-bajnok csapatából Hárai Balázs, Varga Dénes, Vámos Márton és Zalánki Gergő hiányzott.

A tornán részt vett magyar válogatott:
kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC); 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vigvári Vendel (FTC).

Pénteken a regnáló világbajnok, Olaszország ellen rajtoltak a magyarok. A mérkőzés befejező negyedére egygólos magyar előnnyel fordultak a csapatok. A hajrá az olaszoknak sikerült jobban, akik 9-8-ra megnyerték a találkozót, így ők jutottak az elődöntőbe. A magyar válogatott az 5-8. helyért folytathatta.

Szombaton a horvátok következtek. Ezen a találkozón fordított volt a koreográfia. A befejező negyed hozta a fordulatot, a Märcz Tamás irányította gárda 13-11-re győzött. Így jöhetett a nagy vetélytárs Szerbia, az 5. helyért.

Ezen a találkozón is az utolsó játékrész döntött, ekkor a szerbek játszottak pontosabban, és kétgólos (9-7) győzelmükkel az 5. helyen végeztek. A tornát a görögök nyerték, a magyarok a 6. helyen zártak.

Märcz Tamás, szövetségi kapitány szerint a torna jól szolgálta a magyar válogatott olimpiai felkészülését. A három nap alatt a vízilabdasport három igen erős válogatottjával találkozott a magyar csapat. A tornán körvonalazódott, hogy az Európa-bajnok játékosok mellett kikre lehet számítani a további felkészülés során.

A játékosok most klubjaikban folytatják, majd február 20-án a szegedi uszodaavatón találkoznak ismét a válogatott játékosok.

A tornán részt vett gárdák közül négyen: a spanyolok, az olaszok, a szerbek és a magyarok már ott vannak a tokiói olimpián. A többiek készülnek az olimpiai kvalifikációs tornára, amit február 21. és 28. között rendeznek Rotterdamban.

Az olimpián már biztos résztvevőnek tűnő nemzetek: Japán (rendező), Szerbia (világliga), Olaszország és Spanyolország (világbajnokság), Egyesült Államok (Pánamerikai Játékok), Ausztrália (Óceánia), Dél-afrikai Köztársaság (Afrika), Magyarország (Európa-bajnok), Kazahsztán (Ázsia Játékok).

A rotterdami világkvalifikációs torna csoportbeosztása:
A csoport: Brazília, Kanada, Georgia, Görögország, Montenegró, Törökország,
B csoport: Horvátország, Hollandia, Franciaország, Oroszország, Németország, Románia.

A torna első három helyén végzett válogatott csatlakozik az olimpiai torna mezőnyéhez.

Forrás: MOB – Fotók: MVLSZ/Derencsényi István