Egy magyar a Világjátékok All Star-ban!

Egy magyar sportoló is bekerült a Világjátékok elmúlt 40 évének legjobbjai közé. Kanyó Dénes búvárúszó ugyanis helyet kapott a TOP 24-ben. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) honlapján január 8 és február 8 között minden nap (!) lehet szavazni. Az első körben – január 20-ig – kialakul a legjobb 10-es mezőny, utána pedig a TOP 10-ben lévőkre lehet voksolni.

A legjobb 24 versenyzőt az egyes sportágak nemzetközi szövetségei választották ki, így Kanyó Dénes listára kerülése egyben sportdiplomáciai sikerként is elkönyvelhető.

„Hatalmas megtiszteltetés ez számomra, és úgy gondolom, hogy ez egyben a magyar búvársport, és a hazai sport dicsősége is” – mondta Kanyó Dénes, aki 1997-ben szerepelt először Világjátékokon. Akkor, Lahtiban egy váltóban szerzett ezüstéremmel zárt. 2009-ben Kaohsiungban is dobogóra állt, miután bronzérmes lett, sportpályáját pedig 41 évesen, Wrocławban koronázta meg, amikor aranyérmes lett 2017-ben. Kanyó 2013-ban is ott volt a játékokon, amikor két negyedik helyezéssel zárt.

A szegedi élsportoló mindezek mellett többször nyert világ- és Európa-bajnokságon érmet, mind a mai napig versenyezik, az eredményeken túl ezt az életpályát ismerte el az IWGA azzal, hogy beválogatta az All Star-ba.

A Világjátékokat az olimpiákhoz hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig a nyári játékok utáni évben. Az olimpián kívüli sportágak seregszemléje – a tokiói halasztás miatt – legközelebb 2022-ben lesz az egyesült államokbeli Birminghamben.

Kanyó Dénesre itt lehet szavazni: https://www.theworldgames.org/awards/The-World-Games-Greatest-Athlete-of-All-Time-81

Infó: NVESZ Sajtó